Новини

Млад мъж иска да възроди културния живот в Караисен

ДА ВЪЗРОДИ СОЦИАЛНИЯ И КУЛТУРНИЯ ЖИВОТ В КАРАИСЕН МЕЧТАЕ 33-ГОДИШНИЯТ ПЛАМЕН ИВАНЧЕВ. Младият мъж живее и работи в София, но носталгията към павликенското село често го връща в него. Там се ражда и идеята да направи нещо за Караисен, за да го съживи и да е полезен на хората. Решава да ремонтира физкултурния салон в пустеещото повече от 20 години „старо” училище в Караисен. Желанието му е отново да се използва от хората и най-вече от децата, както и за организирането на различни културни и спортни прояви.

Сградата вече е обследвана и е установено, че не е опасна и може да бъде ремонтирана. Времето обаче е нанесло сериозни щети на помещенията, но това не отказва Пламен от идеята. Започва със собствени сили да почиства и изхвърля купищата боклуци от салона, което му отнема няколко дни. Според изчисленията на Пламен за ремонта му ще са необходими около 3500 лв. за боядисване и шпакловка на стените, поправка на ел.инсталацията, смяна на изпочупените прозорци, споделя амбициозният Пламен.

Връзката му с Караисен е неговата баба по майчина линия, която има къща в селото. „Като дете си спомням, че всяко лято бях на гости при моята баба. След това продължих да ходя в Караисен и макар че не е родното ми място, много го обичам и е важно за мен. Преди година и половина смених работата си, като новата ми позволява да работя дистанционно от домашния компютър и да прекарвам повече време при баба”, разказва Пламен Иванчев. Докато е в селото се заражда идеята да организира театрално представление, каквото не е имало отдавна. Миналата година откупува със собствени средства постановката „Женитба” на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” в Плевен, в която участва актьорът Николай Урумов. На представлението в читалището идват близо 100 души, като повече от половината от тях са млади хора. Впечатлени от постановката, гостите попитали Пламен кога ще е следващото представление. Тогава решава, че за подобни прояви може да използва физкултурния салон в старото училище, който от години пустее.

„Занимавам се любителски с капоейра и искам да поканя групата, в която практикувам в София, на посещение в Караисен, където да проведем открит урок. Имам, разбира се и много други идеи”, казва още Пламен. Плановете му срещат подкрепа и разбиране и от страна на кмета на селото. След като Пламен разчиства салона, решава да стартира дарителска кампания в интернет – https://www.kickstarter.com/projects/329977500/repair-the-old-gym-in-small-village, в която всеки може да се включи. Желаещите да помогнат могат да го направят и с дарение, преведено на кметството, а също и със строителни материали. Всяка помощ е добре дошла за идеята и ще бъде използвана.

Младият мъж споделя, че предстои да бъде създадено сдружение „За Караисен”, което ще позволи да се използват различни възможности за кандидатстване по програми и проекти, отново в полза на селото.

„За съжаление, днес хората са загубили вяра в много неща, но смятам, че когато видят усилията на някого и че има резултат от тях, биха се включили и биха подкрепили всяка добра идея”, смята Пламен.

Весела БАЙЧЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *