Няма желаещи да работят във фермите, въпреки че заплатите достигат до 1000 лв.

ВЪПРЕКИ ГОЛЯМАТА БЕЗРАБОТИЦА ПО СЕЛАТА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ СЕ ОКАЗВА, ЧЕ НЯМА ЖЕЛАЕЩИ ДА РАБОТЯТ В ЖИВОТНОВЪДСТВОТО. Заплатите в сектора достигат до над 1000 лв., но и за тях няма кандидати, а фермерите все по-трудно намират работници. „В момента животновъдството е в страшен колапс и един от най-сериозните проблеми е липсата на работна ръка”, категоричен е Красимир Кирилов, който има ферма край търновското село Шереметя. Според него най-ниската заплата започва от 500 лв. за най-ниско квалифицирания труд, а за пастирите възнагражденията достигат до 1000 – 1200 лв.

Масово хората в селата предпочтат да стоят на борсата, разчитат на социални помощи или програмите за временна заетост, вместо да започнат работа в животновъдството, сподели и друг фермер от Златаришко. Животновъдите се опасяват, че именно недостигът на работна ръка може да доведе до ликвидирането на много стопанства, особено на по-малките, в които повечето дейности се извършват на ръка.

Любопитен факт е, че именно в селското стопанство и животновъдството в региона се предлагат едни от най-високите заплати. В земеделските кооперации във Великотърновска област възнагражденията са между 1000 – 1500 лв. За сравнение средната работна заплата за град Велико Търново е 816 лв.

Другият парадокс, с който се сблъскват животновъдите от областта, е, че често кандидатите за работа искат да получават възнаграждението си на ръка и отказват да подпишат трудов договор. Причината за това е, че не искат да плащат данъци и заради заеми към кредитни институции. Санкциите от инспекцията по труда са жестоки и затова фермерите предпочитат да не рискуват с наемането на такива служители. Единственият изход, който виждат от ситуацията, е цялостна модернизация на стопанствата, при която ще отпадне необходимостта от работници.

Весела БАЙЧЕВА

 

One thought on “Няма желаещи да работят във фермите, въпреки че заплатите достигат до 1000 лв.

  • 18.01.2018 в 13:43
    Permalink

    За това пък има желаещи за Ало измамници, крадци и много от този тип.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *