Община В. Търново обслужва 14 млн. кредити, за тази година трябва да стопи 6 млн. лв.

Парите сме взели основно заради участие в проекти

 

В МОМЕНТА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОБСЛУЖВА КРЕДИТИ ЗА НАД 14 МЛН. ЛВ., КОИТО СА ВЗИМАНИ ПО РАЗЛИЧНИ ПРИЧИНИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ. САМО ЗА 2018-А ПОД ФОРМАТА НА ВНОСКИ ПО ТЯХ ЩЕ ПЛАТИМ ОКОЛО 6 МЛН. ЛВ., сочат данни на финансовия отдел на общината. Кметът Даниел Панов е отправил искане за получаване на нов револвиращ кредит от 3 млн. лв. за разходи по проекти, в които участваме.

Най-големият заем, който обслужваме, е от 7 млн. лв. и е получен още през 2006-а в мандата на д-р Румен Рашев. Парите тогава бяха теглени за ремонти на улици. Впоследствие сумата бе предоговорена за по-малки лихви, но въпреки това тази година само по този борч ще трябва да се платят 735 хил. лв. под формата на главница и лихва. Също тази година приключваме заем от 3 млн., теглен в началото на 2017-а, също за участие в проекти. Според справката, от него остава да върнем само 174 хил. лв.

3,2 МЛН. СМЕ ВЗЕЛИ ПРЕЗ 2014-А ОТ ФОНД ФЛАГ, заради самоучастие в проекти. 613 хил. лв. са предвидените плащания по него. Миналия октомври от същия фонд теглихме отделно 600 хил. лв., които трябва да върнем до стотинка през тази, сочи още справката. Най-голямата ни вноска обаче е за 3 млн., които взехме пак миналата година от Фонда за органите на местното самоуправление заради реализацията на проекта за ремонтите в старата част. Отделно по друг кредит от същия финансов източник имаме да внасяме през 2018-а още 800 хил. лв.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *