Новини

Село Стамболово се обедини в подкрепа на млад мъж, борещ се с тежко заболяване

ДА ЧУЕШ НАЙ-ТЕЖКАТА ДИАГНОЗА, КОГАТО СИ НА ПРАГА НА ЖИВОТА, Е ЕДНО ОТ НАЙ-ТЕЖКИТЕ НЕЩА, КОИТО СЪДБАТА МОЖЕ ДА ПОДНЕСЕ НА ЧОВЕК. Тежка както за болния, така и за неговите близки и приятели. С това се сблъсква 25-годишният Павлин Маринов от Стамболово, а диагнозата идва неочаквано за всички. За щастие, той не е сам в борбата с коварното заболяване, а до него застават семейството и приятелите му, както и хората от Стамболово, които се обединяват, за да го подкрепят в този труден момент.

Павлин е роден в Павликени, но живее в село Стамболово. Завършва средното си образование във Велико Търново в ПГСАГ „Ангел Попов” със специалност „Парково строителство”. След това продължава образованието си в Русенския университет, където записва „Есксплоатация на флота и пристанищата”. Като всеки млад човек след дипломирането си започва да прави планове за живота си. Нает е на работа в завода за опаковки в Павликени като помощник-печатар.

„Миналата година в един прекрасен слънчев юнски ден, докато бях на работа, почувствах дискомфорт, който беше съпроводен с падане на десния клепач и внезапна умора. Реших, че е от преумора, и не обърнах сериозно внимание”, връща лентата назад Павлин. Все пак решава да отиде на лекар, защото проблемите не отшумяват. След прегледи от местните лекари е изпратен за консултация в Плевен при невролога д-р Йорданка Велчева, която се отнася изключително внимателно към него. За съжаление, се оказва, че Павлин страда от рядкото неврологично заболяване миастения гравис – хронично автоимунно заболяване, характеризиращо се с мускулна слабост и лесна уморяемост след физическа активност. Но съдбата поднася още по-голямо изпитание за младия мъж.

„Тогава чух и най-тежката диагноза – рак”, спомня си Павлин. Веднага е изпратен за допълнителни изследвания във ВМА в София, където потвърждават диагнозата. Насрочена е спешна операция за отстраняване на тимусната жлеза, която е пряко свързана с неврологичното и онкологично заболяване.

„Това беше може би на най-лошият ден в живота ми. Но на 15 август – Голяма Богородица, стана чудото да живея втори живот благодарение на подкрепата на хората от селото. И най-вече на арендатора господин Евгени Таков, хората от местния магазин – г-н Ивайло Лозанов и неговия съдружник Галин, както и всички жители на селото, които бяха направили инициатива в моя помощ. Благодарение на тях и на Господ, живея втори живот”, споделя Павлин Маринов. А неговият случай се оказва сложен, тъй като заради неврологичното заболяване не може да се подлага на химиотерапия.

След направен контролен преглед с ПЕТ скенер в АCIBADEM CITY CLINIK в София се оказва, че не трябва да се подлага на лъчетерапия и към момента състоянието му е отлично. Все пак в следващите пет години ще продължава да ходи на контролни прегледи, с които да се следи състоянието му. Единствените медикаменти, които приема, е за неврологичното заболяване.

„След подобна среща със съдбата човек започва да гледа на живота по друг начин. Започва да цени всеки един ден и да се радва на малките неща. Аз също съм съпричастен и помагам когато мога с дребни суми на подобни каузи от мое име и от името на хората в Стамболово, на които съм изключително благодарен”, каза още младият мъж. А призивът му към хората е да бъдат по-добри и състрадателни, да помагат на другите и да вярват в доброто, защото то съществува.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *