ВТУ почете в университетския храм Деня на свети Патриарх Евтимий

ПРАЗНИЧЕН АКАТИСТ БЕШЕ ОТСЛУЖЕН В СЪБОТА В УНИВЕРСИТЕТСКИЯ ХРАМ, КОЙТО НОСИ ИМЕТО НА СВЕТИ ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ ТЪРНОВСКИ. Свещеноиконом Славчо Иванов, протосингел на Светата Великотърновска митрополия, служи в недовършената все още църква в деня на Евтимий Търновски 20 януари.

Службата уважиха ректорът проф. д-р Христо Бонджолов, бившият ректор проф. Иван Харалампиев, по чиято идея започна изграждането на църквата, деканът на Православния богословски факултет доц. Евгени Николов, църковното настоятелство, студенти, преподаватели и служители на Великотърновския университет. След службата всички поднесоха венци и цветя пред паметника на св. Евтимий.

Идеята за изграждането на университетски храм е от 2002 г. Тогава е решено университетският храм да бъде издигнат на източната страна на площадката под ректората на вуза. На 20 януари 2003 г., в Деня на свети Евтимий, Патриарх Търновски, и на 610 години от кончината му, с благословията на Негово Светейшество патриарх Максим и в присъствието на Светия синод на Българската православна църква, беше направена и първата копка. Проектът е дарение от арх. Теофил Теофилов. След това проектът е преработен заради решението храмът да бъде издигнат до библиотеката на университета. Строежът беше завършен само за четири месеца със спонсорството на възпитаника на ВТУ Стефан Шарлопов. Внушителната сграда е класическа кръстокуполна църква, чиято разгъната площ е около 500 кв. м., а на долното й ниво има параклис на светите братя Кирил и Методий. В продължение на 8 години по различни причини строителството на църквата беше замразено до миналата година, когато настоящият ректор започна кампания за набиране на средства, със съдействието на Съвета на настоятелите на ВТУ, църковното настоятелство и Стефан Шарлопов. Близо 100 000 лв. бяха събрани на два благотворителни бала през 2017 г. Те са използвани за довършителни строителни дейности по храма – доизграждане на куполите, меден обков, дограма, изолация на стените и измазване. Националната благотворителна кампания продължава и днес. Средствата, които сега се набират, са предназначени за цялостното интериорно оформление на храма – стенописи, проектирането и изработката на иконостаса, иконите, църковна мебел и утвар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *