12 четения

Весела Лечева: „Нашата цел е промяна на модела на управление и сваляне на ГЕРБ от власт“

Социалистите обмислят проверка на обществените поръчки в областта, свързани с убития Петър Христов

 

Във Велико Търново народният представител от „БСП за България“ Весела Лечева и колегите й Валентин Ламбев и Явор Божанков коментираха актуалните политически теми и вота на недоверие към правителството, който бе внесен от опозицията.

„За нас е ясно, че този вот на недоверие няма да успее, но това не означава, че ние като опозиция не трябва да заостряме вниманието върху съществените проблеми, свързани с управлението на страната. Ние сме отговорна партия и опозиция и това, че математическият сбор няма да доведе до успех във вота, не означава, че не трябва да защитаваме интересите на българските граждани”, каза още Весела Лечева. И посочи, че 80% от българите определят корупцията като проблем за тяхната реализация, а близо 90% от българския бизнес признават, че обществените потъчки са нагласени. Това е и причината за рекордно ниските чуждестранни инвестиции в България.

По думите на червените депутати концентрирането на средства в малък брой фирми и определени лица води до упражняване на натиск върху управлението и целия обществен живот. Като пример посочиха изнесената в публичното пространство информация, според която за последните две години са усвоени над 50 млн. лв. от фирми, близки до търновския бизнесмен Петър Христов, който бе убит на 8 януари в столицата. Затова от левицата обмислят да направят проверка за проведените обществени поръчки в областта, които се свързват с неговото име.

Като пример за корупция Весела Лечева посочи и некачественото изграждане на пътищата, поверено на определени фирми, които след това се налага повторно да бъдат ремонтирани.

„Ако успеем да намалим дори с 10% корупцията, ще има ли повече пари за пенсии и социални плащания, ще има ли повече средства за инфраструктура? Ето това са големите въпроси, защото корупцията руши устоите на държавата и заплашва бъдещето на България”, заяви депутатът Валентин Ламбев.

Според червените депутати избирането на тема за вота на недоверие е било трудно, тъй като проблемите в страната са много, включително и кризата в здравеопазването и високата престъпност, припомняйки тежките криминални престъпления в първите дни на януари.

„Още в самото начало на това Народно събрание поискахме няколко анкетни комисии, които да разследват санирането и инфраструктурните ремонти. Виждахме, че има некачествено саниране, а новоасфалтирани участъци са в безобразно състояние. Именно тук също подозираме, че има корупция. И в двата случая управляващите отказаха Народното събрание да направи такива комисии”, коментира Явор Божанков.

Тримата депутати от БСП припомниха и раздадените над 150 млн. лв. с постановления на Министерски съвет, като по този начин, заобикаляйки Народното събрание, парите се разпределят от един човек, а именно премиера Бойко Борисов.

Относно темата за Истанбулската конвенция социалистите категорично заявиха, че са против, тъй като съществуват текстове, които разделят българското общество и могат да бъдат тълкувани разнопосочно.

Весела БАЙЧЕВА

 

3 коментара за “Весела Лечева: „Нашата цел е промяна на модела на управление и сваляне на ГЕРБ от власт“

 • 23.01.2018 в 17:17
  Permalink

  Ама Ламбев преди да се бори с корупцията, че да имало пари в бюджета, да види себе си! Продаде фабриката си през офшорка на Маршалските острови, за да си спести данък печалба, който дължи като физическо лице, пък сега от другите дири сметка защо нямало пари, че да се увеличат пенсиите! Това са стотици хиляди, които ги остави за себе си, а не ги плати на държавата!

  Отговор
 • 23.01.2018 в 23:02
  Permalink

  Само съм съгласна ,Че именно тези поръчки не трябваше да ги дават на едни и същи хора. Така настройват хората един срещу друг а и разликите в социялно отношение стават недостижими за някой. Така се ражда завистта и отмъщението.

  Отговор
 • 24.01.2018 в 9:32
  Permalink

  Както се казваше…На гол тумбак чифте пищови :)…е тяхната работа!Някой друг им изчисти авгиевите обори и всичкия хаос дето го бяха създали и сега ще управляват!!!А за поръчките винаги ще има съмнения,така е по целия свят с изключение на скандинавските държави,където статистиката показва 2% корупция.Идете и вижте как го правят щото вие студената вода не може да измислите ,камо ли топлата!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!