Грипът засега пожали Великотърновска област

71 на 10 000 души в региона са се разболели от грип за последните две седмици. Това сочат данните, които Регионалната здравна инспекция във Велико Търново обяви. Отчетено е повишение в заболеваемостта с около 20 процента спрямо периода 1 – 7 януари. Броят на засегнатите в областта е в пъти по-малък от този за цялата страна – 176 на 10 000 души, докато в съседната Габровска област болните са стигнали 279 на 10 000 души. Други слабо засегнати са област Враца, Плевен и Добрич. Най-сериозна е ситуацията в Перник, Пазарджик и Благоевград.

Здравните експерти във Велико Търново ежедневно събират и обобщават данни, подадени от общопрактикуващите лекари, въз основа на която извършват оценка на епидемиологичната обстановка. Ако броят на отсъстващите от училище и работа надхвърля 30 процента, от ведомството се дава предложение до местната власт за обявяване на грипна епидемия. Засега в региона няма изглед това да се случи.

Докато премине грипната вълна, лекарите съветват да избягваме пренаселени обществени места и помещения с голям човекопоток, да консумираме повече течности, плодове и зеленчуци. Други препоръки за защита срещу болестта са редовно миене на ръцете, носене на хирургична маска, проветряване на дома и ежедневно почистване с препарат на твърди повърхности, върху които попадат болестотворните бактерии. Малките деца и възрастните с хронични заболявания са най-податливи към разболяване с грип и по тази причина би било най-уместно да прекарват повече време вкъщи.

Г. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.