Търновка стана кукер – гони злите духове и нарича за берекет | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновка стана кукер – гони злите духове и нарича за берекет

Публикувана на: 23.01.2018г. 4011 прегледа

Карина Сиракова има свой личен костюм и маска и участва в българския обичай наравно с мъжете

 

С УНИКАЛЕН КОСТЮМ ОТ ОВЧА КОЖА, СПЕЦИАЛНИ ОБУВКИ, АВТЕНТИЧНИ ЗВЪНЦИ НА КРЪСТА И ХАРАКТЕРНА ЗА ПРАЗНИКА „СУРВА“ СТРАХОВИТА МАСКА, 22-ГОДИШНАТА КАРИНА СИРАКОВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ВКЛЮЧВА В КУКЕРСКИЯ ФЕСТИВАЛ В ПЕРНИК, станал част от списъка със световно нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. На крехката си снага тя носи с часове тежкото традиционно облекло за празника и подскача наравно с мъжете. Твърди, че след ритуала се чувства като преродена и емоциите от преживяното я държат до следващата година, когато отново ще подгони злите духове от къщите на местните в Пернишко.

Карина е възпитаничка на търновската езикова гимназия „Асен Златаров“, където завършила паралелка „Английски и испански език“, а в момента е четвърти курс студентка в Техническия университет в София – „Инженерен дизайн“. Споделя, че за първи път се докоснала до кукерството, след като нейният приятел, който е от София, я завел на фестивала „Сурва“ преди 3 години. Останала силно заинтригувана от обичая и пожелала да се включи. Отредили й място сред женската част, която пресъздава сватба на празника. Облекли я с характерна за онзи край българска носия, сплела косата в плитки и тропала хоро с останалите моми до залез слънце. На следващата година обаче Карина била твърдо решена да бъде и тя кукер. „Семейството на моя приятел се занимава с направата на тези костюми и дърворезба. СПЕЦИАЛНО ЗА МЕН ИЗРАБОТИХА КОСТЮМ ОТ ОВЧА КОЖА, КОЙТО ДА МИ Е УДОБЕН, ПО НИЩО ДА НЕ ОТСТЪПВА НА ОСТАНАЛИТЕ В ГРУПАТА, автентичен и с колани, на които се нанизват звънците. „Маската пък е от дърво –липа, върху него има заешка кожа, с дупки на очите и устата и за да е страшна са сложени кози рога“, разказа тя. По нейни думи специалното облекло топли много и с него студеното време изобщо не се усеща. Постоянните подскоци пък още повече загряват тялото и след като свали костюма чувства прилив на енергия и… мускулна треска.

Вече 2 години търновката е участвала в празника в Перник и „Кукерландия“ в Ямбол и с нетърпение очаква „Сурва“, която тази зима ще се проведе от 26 до 28 януари.

Друга страст на Карина са пътешествията. Била е на бригада в САЩ, където почти 4 месеца живяла според американските разбирания и норми. „Беше хубаво преживяване, интересно и забавно, но друго си е вкъщи. Все пак всяко излизане навън те кара да оцениш родното“, категорична е тя. СРЕД НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ МЕСТА, НА КОИТО Е ХОДИЛА, СА БАХАМИТЕ. ТАМ СЕ ЗАПОЗНАЛА С КУЛТУРАТА НА ОСТРОВИТЯНИТЕ И ДОРИ ОТКРИЛА СХОДСТВО МЕЖДУ ТЕХЕН ОБИЧАЙ И КУКЕРСТВОТО. Категорична е обаче, че родният празник е много по-пъстър и оригинален. „Всяка нация, народ и държавата носят своята специфика и красота в културата. Българските традиции обаче са толкова вълнуващи, изпълнени с дълбок вековен смисъл и страст, че не могат да останат незабелязани. Наша отговорност е да ги съхраним и предадем на следващите поколения“, допълва търновката.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Търновка стана кукер – гони злите духове и нарича за берекет"

 • 23.01.2018 в 13:17

  Може ли контакт на дамата за бъдещи твоrчески изяви

  Отговор
 • 23.01.2018 в 17:58

  Браво на момичето! Чете отзивите под статията!

  Отговор
 • 23.01.2018 в 20:04

  Защо „търновка“ , след като е горнооряховчанка…!?

  Отговор
 • 23.01.2018 в 21:23

  Или си християнин или кукер (рекламно лице на езическите божества). Няма средно положение.

  Отговор
  • 24.01.2018 в 9:26

   Има значителен на брой ритуали които са оставили нашите прадеди. Дали са езически или не ги определя църквата. Тези обичаи са практикувани и запазени отпреди 2000, а може и повече години. Преди да критикуваме е редно да се запитаме кой сме ние и редно ли е да се отричаме от корена си?
   Хвала на момичето. Достойна българка!

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *