Годините 2015, 2016 и 2017 са били най-топлите, откакто се водят наблюдения

Последните три години са били най-топлите откакто се водят наблюдения и тенденцията за глобалното затопляне, наблюдавана в този период, е „извънредна“, предупреди ООН в доклад, цитиран от световните агенции.
„Вече е потвърдено, че годините 2015, 2016 и 2017 са
били най-топлите, откакто се водят наблюдения. Те ясно се вписват в дългосрочната тенденция на глобалното затопляне, предизвикано от увеличената концентрация в атмосферата на парниковите газове“, е казано в доклад на Световната метеорологична организация, специализираната агенция на ООН.
Вследствие на въздействието на феномена Ел Ниньо, 2016 година оглавява списъка на най-топлите години, надхвърляща с 1,2 градуса по Целзий температурите от прединдустриаланата епоха. От своя страна 2017 година държи рекордът на най-топлата регистрирана досега, в която е нямало Ел Ниньо.
Тези данни показват, че светът бързо се затопля. Според последните констатации от доклада става видно, че средните глобални температури през 2017 и 2015 са били по-високи с 1,1 градуса по Целзий в сравнение с тези от прединдустриалната епоха. Освен това се отбелязва , 17 от 18-те най-топли регистрирани години, принадлежат на ХХI век.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.