Горнооряховчанинът Петър Тасев обиколи 38 държави на три континента и намери щастието си в Китай | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Горнооряховчанинът Петър Тасев обиколи 38 държави на три континента и намери щастието си в Китай

Публикувана на: 24.01.2018г. 3400 прегледа

41-годишният мъж преподава английски език в петмилионния Ксиамен

 

„Човекът е човек, когато е на път.“ Тази максима важи с пълна сила за 41-годишния Петър Тасев от Горна Оряховица, който е обиколил 38 държави от три континента. След по-малко от две седмици предстои да поеме към още една нова и непозната за него дестинация – Индия. За разлика от повечето туристи, Петър избягва да посещава популярните забележителности, а се опитва да опознае държавите отвътре, срещайки се с местните хора, които му разказват за техните традиции и култура. Преди седем години авантюристичният му дух го отвежда в Китай, където се запознава със съпругата си Джеси. Днес двамата живеят и работят в град Ксиамен в провинция Фудзиен, а Петър е преподавател по английски език в един от местните университети.

Петър е родом от Горна Оряховица. Завършва английска филология във ВТУ, а през 1998 г. заминава за Америка, където остава да работи седем години. Признава, че както много наши сънародници, остава в страната на неограничените възможности нелегално, работейки по ресторанти и клубове. А след като се връща обратно в България, не остава за дълго. Обиколил е Petar Tasev (1)Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Гърция, Финландия, Франция, Германия, Унгария и други европейски държави. А сред по-екзотичните е посетил Малайзия, Тайван, Индонезия, Тайланд, Виетнам, Шри Ланка. Пътят му го отвежда в Холандия, Италия и Англия, търсейки работа като учител. Казва, че пребиваването му в Англия не му допаднало и за това остава само шест месеца. По-късно се озовава в далечен Китай с идеята да остане там около година. Но съдбата и общи приятели го срещат със съпругата му Джеси, която работи като маркетинг мениджър в хотел „Хилтън“. Двамата сключват брак в Арбанаси, като преди това Джеси става православна християнка. След това се установяват в Ксиамен – „малък“ град с население около 5 млн. души. Намира се на югоизточното крайбрежие на Източнокитайско море.

„Градът е много чист и зелен, нещо което го отличава от останалите градове в Китай. Тук има хора от цял свят, има ресторанти, клубове, големи търговски центрове и магазини от познатите ни вериги като „Метро“ и „Карфур“. Развива се с много бързи темпове и неслучайно там е много скъпо да си купиш жилище. Цената на апартаментите е по-висока дори от Америка. Ксиамен се нарежда на четвърто място в Китай по цени на жилищата“, разказва Петър.

Когато стъпва за първи път в огромната държава, го впечатлява интересът на хората към чужденците. Но в космополитния град, в който се установява, местните жители отдавна са свикнали с пришълците и ги приемат добре. Петър признава, че все още му е трудно да кара кола в Китай, където освен огромните задръствания местните се славят и като лоши шофьори, които не спазват правилата за движение. За сметка на това проблемът с придвижването е решен с добрата инфраструктура и удобния градски транспорт, с който може да се стигне навсякъде и много по-бързо отколкото с кола.

В момента Петър се подготвя за следващото си пътешествие до Индия, която ще е 39-ата му дестинация. Използва т.нар. couch surfing – нов вид туризъм, при който чрез специална онлайн платфорома всеки може да си запази безплатна нощувка при местно семейство. Понякога домакините организират за гостите разходка из града и региона, запознават ги с местната култура и традиции. „Този начин на пътуване е много по-евтин, защото не се налага да нощуваш в скъпи хотели. Освен това познанството с местните хора е голямо предимство, защото от тях можеш да научиш интересни неща и да те заведат до красиви и непопулярни места, които си заслужава да се видят. Пътувам със самолет, влак или автобус. Повечето китайци не разбират този начин на пътуване и предпочитат да отидат в Америка, Европа и Австралия, докато аз лично търся други емоции и дестинации“, споделя Петър. Миналата година по същия начин успява да посети екзотичната Шри Ланка, която силно го впечатлява с красотата си. Със съпругата си обичат да пътуват и миналата година посещават Гърция. Всяко лято си идват и в България и Джеси вече е научила някои думи на български. Но пък Петър признава, че все още не владее добре китайски и със съпругата си разговарят на английски. Знае малко думи, но само говоримо, тъй като китайският език е много труден и има четири различни интонации, като в зависимост от тях значението на казаното се променя.

Младият пътешественик казва, че се чувства добре в Китай и на този етап не планира да се върне в България. „Тук учителите са уважавани и ценени, а професията е добре платена и имаме много свободно време“, разказва още Петър Тасев. Освен пътешествията горнооряховецът има и друго хоби – музиката, като преди години е работил като диджей в различни клубове и има записани плочи. Покрай музиката успява също доста да пътува, но отдавна е оставил занаята и затова обмисля да насочи усилията си в тази посока, както и да продължи да пътешества из непознати и екзотични страни.

Весела БАЙЧЕВА

Снимки: личен архив

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *