Незряща жена 15 години изкарва прехраната си като масажист във Велико Търново | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Незряща жена 15 години изкарва прехраната си като масажист във Велико Търново

Публикувана на: 24.01.2018г. 8837 прегледа

Назиктер е от Омуртаг, но почти от две десетилетия живее във Велико Търново. Родена е със 100 процента слепота, но зрителното увреждане не й попречило да завърши първа степен лечебен масаж в Медицинския колеж в София през 1999 година. Казва, че решението да учи било провокирано от желанието да се развива и да се интегрира в обществото. „Много е важно хората със специални потребности да се справят със собствените си ограничения. Те трябва да сменят средата си и да намерят мястото си в обществото“, категорична е Назиктер.

През 2001 година се омъжила в старата столица, като съпругът й също е незрящ. И той е масажист като нея, но работи в отделението по физиотерапия и рехабилитация в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. А Назиктер започнала работа в козметичен салон и вече 15 години е част от екипа му.

40-годишната жена споделя, че най-невероятният момент в живота й бил, когато след раждането разбрала, че детето й е здраво. „Молех се да може да вижда света! Вътрешно предчувствах, че то няма да има здравословни проблеми. И се оказах права. Синът ни е здрав, вече навърши 16 години, учи в ПГ по туризъм „Васил Берон“ и е огромна наша гордост“, споделя тя.

Разказа, че масажите, които прави, са подходящи и за двата пола и са чудесна профилактика срещу редица заболявания. „Повлияват основно нервните болести и тези на опорно-двигателния апарат. За съжаление, у нас все още това е скъпо удоволствие за средностатистическия българин“, смята тя.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Незряща жена 15 години изкарва прехраната си като масажист във Велико Търново"

  • 24.01.2018 в 11:59

    Много добър материал. Точно така трябва да се пише за незрящите, чисто човешки, а не да се изкарват феномени и обикновените неща зорлем да се превръщат в сензации, защото това изглежда жалко и смешно.

    Отговор
  • 24.01.2018 в 18:00

    Попаднах веднъж при нея в Beauty. Много е внимателна.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *