В село Царевец на „Къпанки” окъпаха трима младоженци

В свищовското село Царевец от десетилетия се провежда ритуалът „Къпанки”. В него участват само младоженци, които са минали под венчило през изминалата година. Тази година в селото има 5 младоженци, но двама от тях – Хюсеин и Ивайло, бяха възпрепятствани да се включат в ритуала. В пресъздаването на „Къпанки” се включиха безстрашно останалите трима – Георги Атанасов- 30 г., Красимир Киров – 33 г., и Милен Цветанов – 40 г.

Ритуалът, осъществен съвместно с местното читалище „Светлина”, винаги се провежда в края на януари.

Сутринта младоженците с техни приятели и близки се събраха в заведение до селската чешма, където подгряваха с коняк и греяна ракия. Заедно с младоженците подгряваха и „къпачите“ – ергени, които досега не са сключвали брак. Вярва се, че те също ще са здрави през годината и много скоро ще се задомят.

Сутринта поп Христо отслужи празнична литургия, на която присъстваха кметовете – на селото Марин Любенов и на Свищов Генчо Генчев.

„Къпачите“ първо подгониха младоженците и след като ги настигнаха, ги понесоха на ръце към чешмата, около която се бяха събрали десетки жители и гости на селото.

Младите мъже бяха вкараха в ледените води в коритата на чешмата под одобрителните подвиквания на зрителите.

Младоженците получиха множество поздравления и бяха силно аплодирани от събралите се за ритуала „Къпанки“ хора. По стар обичай смелчаците бяха дарувани с кърпи и със скромен подарък.

Александър ШАБОВ

loading...

Един коментар за “В село Царевец на „Къпанки” окъпаха трима младоженци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *