Търновските общински съветници от БСП ще гласуват против бюджет 2018

ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ БСП ЩЕ ГЛАСУВАТ ПРОТИВ БЮДЖЕТА ЗА 2018 ГОДИНА НА ДНЕШНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ. Това обявиха групата местни парламентаристи от червената партия, а мотивите им за негативния вот са, че новият бюджет е „дежа вю”, което няма да доведе до решаване на най-сериозните проблеми в общината. Хроничните проблеми, според тях, които от години чакат решение, са трафикът, лошата инфраструктура и обществените поръчки, давани на определен кръг лица.

„Това не е само приемане на бюджет, а разпределяне на обществените поръчки, за които се знае кои са главните действащи лица. От името на групата общински съветници от БСП заявявам, че нито един от нас няма, не е изпълнявал и няма връзка с нито една обществена поръчка на община Велико Търново”, заяви лидерът на червените съветници в местния парламент Петко Тюфекчиев. Решението да гласуват против приемането на бюджета е взето след заседание на Общинския съвет на БСП.

Червените съветници припомниха предложението за създаване на специален софтуер, с който Общинският устройствен план да бъде достъпен не само за администрацията, но и за гражданите. По този начин всички ще могат да виждат къде и кои части на града се променят и ще се завиши гражданският контрол. Макар създаването му да е гласувано с решение на Общинския съвет, вече пета година няма развитие по темата и отново е заложено в тазгодипния бюджет, като за това са предвидени 18 000 лв.

Съветниците обявиха, че ще гласуват и против предложението за закупуване на нов паяк за 60 000 лв. от общинското дружество „Паркинги и гаражи”.

„Да създаваш от паркоместа синя зона, е безумие. По данни на КАТ за 2017 г. са регистрирани 8000 нови автомобили, а в същото време няма изграден нито един паркинг. Не може да наказваш и глобяват гражданите, защото няма къде да паркират”, каза още Петко Тюфекчиев.

С 1,5 МЛН. ЛВ. ПО-МАЛКО СА ЗАЛОЖЕНИТЕ ПРИХОДИ В МЕСТНАТА ХАЗНА, АЛАРМИРА ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТНИК СТОЯН ВИТАНОВ.

„Администрацията манипулативно сравнява това, което ние предвиждаме като местни приходи, с това, което е заложено миналата година, без да се отчита, че има нараснали постъпления и увеличени бюджети. Аз съм категоричен, че местните приходи ще нахвърлят 28 млн. лв., а в бюджета са предвидени приходи в размер на 26 684 000 лв., или с 1,5 млн. лв. по-малко”, посочи Витанов.

Червените съветници допълниха към мотивите си и задълбочаващия се дисбаланс между финансирането на общинския център и населените места. Като пример посочиха, че за тази година са предвидени 300 000 лв. за асфалтиране на улици, които биха стигнали само за 4 километра от над 200-километровата пътна мрежа в общината.

Все пак съветниците на БСП определиха като положителен факта, че в новия бюджет е залегнато изграждането на нова детска градина в кв. „Зона Б“ и довършването на Руската църква. В същото време социалистите посочиха като смущаващ факта, че за новата детска градина ще се използват 1,7 млн. лв., а само за ремонт на покрива на детска градина „Здравец“ са предвидени 930 000 лв.

Весела БАЙЧЕВА

Снимка: Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.