Учени идентифицираха невроните, отговорни за страстта ни към шоколада

Защо се нахвърляме върху шоколада и сладките изкушения, когато сме стресирани? Японски екип идентифицира виновните за това неврони, съобщава Франс прес.
Агенцията цитира проучване на Националния институт за физиологични науки в префектура Аичи. Ръководителят на екипа Ясухико Минокоши е направил тестове с опитни мишки. От тях станало видно, че невроните, които реагират на стрес, когато са активирани, започват да изпитват и глад за захари. При подобни условия гризачите изяждат три пъти повече захари от нормалното. В същото време те намаляват наполовина поетите мазнини чрез храната.
Това е първото проучване, което нагледно илюстрира предпочитанията на мозъка за захари и мазнини.
„Мнозина се чувстват виновни, че когато са стресирани, прибягват до сладките лакомства. Те трудно си прощават, че не могат да издържат на изкушението“, заявява Ясухико Минокоши. Ученият изтъква, че хората нямат вина, а това е естествена реакция на техните неврони.
Екипът на Ясухико Минокоши вече се е съсредоточил върху намирането на специфичната молекула в невроните, отговорна за пораждането на глад за сладки изкушения при стрес. При нейното отстраняване в перспектива би помогнало за успешната борба срещу затлъстяването и намаляването на консумацията на захарни изделия. И обратното – активирането на молекулата ще помогне на пациентите, които консумират прекалено много мазнини.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *