Учени изследваха загадъчния произход на борнейските слонове

Генетично изследване хвърля нова светлина върху произхода на борнейските слонове, които са подвид на азиатския слон, съобщи ЮПИ.
Досега произходът им бе загадка. Получените резултати навеждат на мисълта, че борнейски слонове са минали по последния сухоземен мост, свързващ континенталната суша с Малайския архипелаг, който включва остров Борнео.
Борнейският слон достига по-малка височина в сравнение с азиатския слон. Известен е с бебешкото си лице и огромните си уши и се среща в малайзийския щат Сабах.
По-рано учените смятаха, че е възможно борнейски слонове да са били транспортирани на острова от хора преди около 300 години. Според редица исторически документи, султани в този регион са дарявали слонове.
По-ранен ДНК анализ разкри, че от генетична гледна точка борнейският слон е уникален. Данните показаха, че този подвид на азиатския слон е пристигнал на остров Борнео преди около 300 000 години.
В рамките на новото изследване били анализирани генетични данни с помощта на усъвършенствани технологии. „Създадохме компютърни модели на различни възможни сценарии – поясни Лунес Чикхи от института „Гулбенкян“ в Португалия. – След това сравнихме моделите със съществуващите генетични данни и използвахме нови технологии, за да открием сценария, който най-добре обяснява сегашното генетично многообразие на популацията слонове на острова.“
Моделите сочат, че борнейският слон е пристигнал преди 18 300 – 11 400 години, а това обяснява защо досега не са открити фосили от вида. „По онова време морското равнище било много ниско и слоновете можели да мигрират между островите – допълни Рита Шарма от екипа. – Не можем да изключим и други сценарии, но транспортирането на слонове на остров Борнео изглежда малко вероятно.“

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *