6 години затвор за рецидивист, нападнал с нож жена

24-годишен рецидивист с 18 предишни присъди, нападнал с нож жена и направил опит да я изнасили, получи 6 г. строг затвор по реда на съкратеното съдебно следствие във В. Търново. Иначе Георги Д. щеше да лежи девет години, но при признаване на вината наказанието се редуцира с една трета.

Среднощното нападение стана на 1 юни 2017 г. и вдигна накрак цялата полиция. Неизвестен бе нападнал жена, която се връща от работа втора смята на ул. „Д. Рашев“. Бандитът бе наръгал с нож 7 пъти по шията и главата при опит за съпротива от нейна страна, после бе започнал да я влачи във храстите, но фарове на такси я спасиха. Жената бе лекувана в търновската болница, а няколко дни по-късно похитителят бе арестуван.

След като изтърпял последното си наказание лишаване от свобода, Георги работел на различни места, като в началото на май 2017 г. пристигнал във Велико Търново, започнал работа в местна фирма като общ работник и наел апартамент на ул. „Д. Рашев“. Във фаталната вечер отишъл до изоставена сграда в близост до „Макдоналдс“, за да краде кабели. Срязал два кабела с медни жила, обелил ги и ги скрил в близките храсти с намерение на другия ден да ги продаде. На връщане, към 00.15 часа на 1.06.2017 г., забелязал такси, което спряло и от него слязла жена. Решил да прави секс с нея на всяка цена. Извадил ножа, с бързи крачки настигнал жертвата си, хванал косата й и я ударил по главата. Без да я пуска, я пробол с нож в шията. Тъй като пострадалата не спирала да крещи за помощ, той нанесъл още няколко пробождания. Окървавената жена се свлякла на земята, а обвиняемият я хванал за глезените на двата крака и започнал да я влачи към тревиста местност, като по настилката оставала кървава диря. В този момент светнали фарове на таксиметров автомобил, който спрял на отбивката. Обвиняемият се уплашил, оставил жертвата си и побягнал.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд Велико Търново, а извергът е с постоянна мярка за задържане.

2 thoughts on “6 години затвор за рецидивист, нападнал с нож жена

 • 25.01.2018 в 10:14
  Permalink

  Шест години за опит за убийство и опит за изнасилване?!
  Незабравими ще са!

  Отговор
 • 26.01.2018 в 11:53
  Permalink

  От правна гледна точка, тази присъда е точно казано прекалено ниска и не е адекватна на престъпното посдегателство. Налице е недовършен опит за изнасилване /не по волята на дееца/, придружен с опит за убийство. И в случая не е налица самоволен отказ от довършване на престъплението, а същото не е довършено поради наличие на външни обстоятелства /появяване на лек автомобил и уплаха на дееца/. Като бивш следовател съм разследвал такива престъпления /както и много други от целия спектър на НК/, но това наказание някак си не го разбирам. Налице е агресивен престъпен акт, с ексалиращ във времето престъпен интензитет, и максимална престъпна упоритост за осъществяване на пряко целения престъпен резултат. Да, такъв е закона, спада се 1/3 от наказанието като се признае вината. но какво да се прави – БГ си е БГ!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.