ВРЕМЕТО: Петък все още доста студено, тенденцията е към постепенно затопляне

Вечерта и през нощта ще има незначителна облачност до ясно. Ще духа слаб вятър от североизток, на моменти ще бъде тихо. Минималните температури ще бъдат между минус 10 и минус 7. За В. Търново се очаква минимална температура минус 9 гр. През деня ще има незначителна облачност до ясно. Сутринта на отделни места около р. Дунав и големите водоеми ще има намалена видимост до мъгла, която преди обяд ще се разсее. Ще духа слаб вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 1 и 4. За В. Търново се очаква максимална температура 3 гр. Атмосферното налягане ще се задържи без съществени изменения. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 19.4 гр. през 1995 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 21.0 през 2010 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 38 минути и ще залезе в 17 часа и 22 минути. Фаза на Луната: шест денонощия преди пълнолуние.

В събота късно след обяд и вечерта от запад на изток облачността ще се увеличи. Ще духа слаб вятър от североизток, на моменти ще бъде тихо. От неделя до четвъртък ще преобладава време с незначителна до променлива облачност. В четвъртък преди обяд около р. Дунав и по-големите водоеми ще има намалена видимост до мъгла, която до обяд ще се разсее. От неделя до вторник ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. В сряда и четвъртък ще бъде почти тихо.

През целия период се очаква постепенно затопляне. Минималните температури в петък и събота ще бъдат между минус 8 и минус 5, максималните ще бъдат между 1 и 4. Минималните температури в понеделник ще бъдат между минус 5 и минус 2. Максималните температури ще бъдат между 3 и 6. От вторник до четвъртък минималните температури ще бъдат между 0 и 3. Максималните през деня ще достигат до 7 – 10. В местата с мъгла максималните температури в сряда и четвъртък ще бъдат с 2- 4 гр. по-ниски.

Над западните и централни части на Стара планина през целия период ще преобладава време с незначителна до променлива облачност. В петък ще духа слаб до умерен вятър от източната четвърт. От събота до четвъртък ще духа умерен до силен вятър от северозапад. Максималните температури на 1200 м в петък ще бъдат около 1 гр. През следващите дни до края на периода температурата на 1200 м постепенно ще се повишава и в сряда и четвъртък ще бъде около 7. През целия период температурите на 2000 м ще бъдат с около 2 – 4 гр. по- ниски от тези на 1200 м.

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *