Сандвичите и автомобилите са еднакво вредни за околната среда

Годишната консумация на сандвичи и годишното шофиране на над 8 милиона автомобила във Великобритания имат един и същ ефект върху околната среда, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
Според Британската асоциация на производителите на сандвичи, 11,5 милиарда сандвича са консумирани всяка година на Острова, като половината от тях са приготвени у дома, останалите са купени в търговската мрежа. Въпросната годишна консумация генерира средно 9,5 милиона тона еквивалент на въглеродния диоксид, равняващ се на свързания с годишното шофиране на 8,6 милиона автомобила.
Учени от Манчестърския университет изследвали въглеродния отпечатък от 40 вида сандвичи. Кои сандвичи са най-вредни за околната среда? Съдържащите свинско – бекон, шунка, салам, и съдържащите сирене или скариди. Сандвичите с най-голям въглероден отпечатък съдържат яйца, бекон и салам и са купени в търговската мрежа.
Учените констатирали, че производството на подобен сандвич генерира 1441 грама въглероден диоксид, т.е. еквивалента на емисиите въглероден диоксид, изхвърлени от автомобил, който е изминал 19 км.
Най-„екологичният“ за планетата сандвич с шунка и сирене е приготвен у дома.
Учените са на мнение, че въглеродният отпечатък може да бъде намален с 50 на сто, ако се променят рецептите, опаковките и рециклирането на отпадъците.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *