Търновски лекар стана лорд в Англия | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновски лекар стана лорд в Англия

Публикувана на: 26.01.2018г. 8119 прегледа

Д-р Валери Кунев придоби 15 фута земя във втория по големина национален парк в кралството, случаят му може да стане модел за Царевец и Трапезица

 

От месец пред името на д-р Валери Кунев вече присъства и титлата лорд. Медикът благородник заяви, че званието го кара да се чувства горд, тъй е получено след благотворителност. По негови думи животът му няма да се промени особено много след придобиването на титлата и единствените облаги, които получава, ще са на територията на Великобритания. У нас „лорд“ му носи удовлетворение, че подпомага каузата за опазване на околната среда и развитието на екотуризма на Острова.

Д-р Кунев е родом от Велико Търново, специалист по обща хирургия, но преди 13 години напуснал здравната система. Ориентирал се към фармацевтичния сектор и твърди, че не съжалява за решението си. Неговата дъщеря учи в Англия и тази Коледа го изненадала със сертификат за лорд. „Това е напълно законно в кралството и датира от 1810 година. Титлата се получава срещу закупуване на парцел. Аз съм собственик на 15 кв. фута в Националния парк Lake lord2District в Северна Англия (фут е британска мерна единица, която е равна на 30.48 см. 15 фута са 4,57 м). Средствата за покупка на имота всъщност отиват за поддържане на цялата защитена територия, тъй като мястото е много популярно за любителите на екотуризма. То привлича милиони хора със своите величествени езера, хребети и животни, които са пред изчезване в световен мащаб“, разказа той. Ексхирургът обясни, че не всеки обаче става лорд след покупка на земя. Кандидатите биват одобрявани от специална английска комисия и след това определена фирма раздава титлите само на тези, които отговарят на критериите.

Д-р Кунев планира през 2018 година да отиде лично да види парцела си. В парка е застъпена идеята за къмпингуване и с удоволствие смята да се възползва от него.

„Тази титла, разбира се, не ми дава право да участвам в Камарата на Лордовете. Чрез нея мога да ползвам намаление при пазаруване на определени стоки и търговски обекти, отстъпки при ползване на пощенски услуги и винаги да преминавам през първа класа на всички летища“, обясни той.

Лорд Кунев коментира, че ако този модел на популяризация на природни и исторически забележителности се приложи и у нас, би пожънал голям успех. „Представете си възможността за закупуване на терен от Царевец или Трапезица, каква гордост ще е за всеки „собственик“ и придобиването на стара българска титла. Средства от сделките биха били особено полезни за консервация на историческите обекти, за финансиране на нови археологически разкопки в тях и ред други важни дейности“, прогнозира ексхирургът.

Търновецът е поставил в дома си сертификата до последната награда, която получил миналата година – сребърен медал от колоездачната обиколка на Царевец – „Tarnovo ultra“.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Търновски лекар стана лорд в Англия"

 • 26.01.2018 в 14:41

  И в крайна сметка колко КВАДРАТНИ метра земя има доктора 🙂

  Отговор
 • 26.01.2018 в 14:45

  Хора, Стига глупости!
  Това е една от най тъпите измами в нета. Събират им парите и им дават хварчащи листи кадето пише лорд. Имаме още един такъв – лорд Евгени Минчев 🙂 Навремето и Лехкоступ се беше хванал и се беше изтъпанил със статуетка най добрите 100 ректора или нещо подобно – 100 евро някаде струва да участваш. Има хиляди такива глупости, примерно искат ти такса /100$/ и те включват в някаква „престижна класация“, която само те си знаят.
  Първо проверявайте, преди да се излагате.

  Отговор
  • 26.01.2018 в 17:54

   Лицето Минчев не е лорд, защото за са си лорд трябва да имаш благородническа титла, трябва да имаш рицарско звание, дадено от кралицата Той е член на една друга Камара – на мъжките лордове.

   Отговор
 • 26.01.2018 в 15:02

  Собственикът на парцел е само ленд-лорд. За са си лорд т.е. да имаш благородническа титла и да си член на камарата на лордовете, трябва да имаш рицарско звание, дадено от кралицата. Редакцията, оправете си понятията.

  Отговор
  • 26.01.2018 в 15:46

   и ленд лорд не е, това е когато имаш имот и го отдаваш под наем.
   най обикновена жертва на измама е и на излишната суета 🙂

   Отговор
   • 26.01.2018 в 17:27

    🙂

 • 26.01.2018 в 19:34

  Колкото е лекар, толкова е и лорд. Пълен Бай – Фарт – ЛорТ

  Отговор
 • 26.01.2018 в 20:27

  случаят му може да стане модел за Царевец и Трапезица………….. Какво, какво???? Президентът да „продава“ по 10 кв.м. от Царевец и Трапезица и да „произвежда“ Боляри ?????

  Отговор
 • 26.01.2018 в 22:09

  Що ли ги пишете тия глупости?! Особено днес всеки може да провери как и защо някой може да се сдобие с някви измислени титли. Защо не вземете да напишете нещо смислено или нещо което касае гражданите във Велико Търново. Например защо журналистите от Борба не вземат да направят няколко репортажа от КАТ, да запитат хората там как унизително се редят и как служителите на КАТ се изживяват като супер важни.
  Не ни занимавайте с безмислени истории от Англия. От тази статия прочетох едва 3-4 изречения.

  Отговор
 • 21.03.2018 в 23:26

  има ли желаещи за „пишман-лордове“?
  Lordship (Lord) Title Pack: 56.00 ЛВ
  има и по-евтини… простотия до шия…

  Отговор
 • 26.12.2018 в 11:10

  Колко голямо трябва да е чувството за малоценност на някои хора, за да парадират с подобни глупости, както и вестник Борба, който смята за необходимо да публикува подобно нещо.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *