3 четения

Антрополози откриха в Израел най-древните останки от Хомо сапиенс извън Африка

Международна група антрополози откри на територията на Израел най-древните останки на съвременния човек Хомо сапиенс, намерени извън Африка, предадоха световните агенции.
Те цитираха съобщение на пресслужбата на университета в Тел Авив. Учените се натъкнали на фрагменти от челюсти със зъби на древен човек в пещерата Мислия в района на планината Кармел в северната част на страната. Находката била направена от екип, ръководен от Израел Хершковиц, професор в катедрата по антропология и анатомия на университета в Тел Авив.
„Възрастта на челюстната кост със зъби, открита в пещерата Мислия, възлиза на 177-194 хиляди години. Находката е доказателство за това, че съвременните хора са населявали Източното Средиземноморие 50 хиляди години по-рано, отколкото се считаше досега“, се казва в прессъобщението.
Досега антрополозите считаха, че съвременните хора са се появили в Африка преди 160-200 хиляди години, еволюирали са и са започнали да мигрират от този континент преди около 100 хиляди години.
„Тази находка свидетелства за това, че Хомо сапиенсът е присъствал извън пределите на Африка много по-рано, отколкото се считаше досега. Откритието коренно ще промени представите ни за разпространението на съвременния човек и за историята на неговата еволюция“, изтъкна проф. Хершковиц.
Досега най-ранните останки на съвременен човек, намерени извън пределите на Африка, също бяха открити в Израел и те датираха отпреди 90-120 хиляди години.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!