Биолози разработиха метод за борба с ухапвания от комари

Американски учени разработиха ефективен метод за борба с ухапвания от комари, като използваха тяхната памет, свързана със заплаха, съобщава сп.Curreent Biology.
Изданието цитира разработка на биолози от Вашингтонския университет. В рамките на изследването екипът поставил в камера самки на комара, предизвикващ жълта треска. Там бил сложен и плат с мирис на различни хора и мишки. Когато насекомите кацали върху него, учените, с помощта на вибратори, симулирали реакциите на животните при ухапване.
След 24 часа комарите били поставени в друго пространство с два коридора. В единия учените пуснали въздух без мирис, а по втория – с мирис от предишния експеримент. Самките избягвали втория коридор, който миришел на “жертви, даващи отпор”.
За да запомнят застрашителните ухания на опитните насекоми им помагал допаминът. Генетично модифицирани екземпляри, при която било затруднена изработката на този хормон, не различавали ароматите.
Новото откритие може да бъде от голяма полза за медицината. При нарушаване на изработването на допамина с помощта на генно инженерство могат да бъдат отучени комарите да разпознават мириса на хората и да се боят от резки движения.

ИЗТОЧНИК: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *