Увеличават се гражданските бракове в община В. Търново

РЪСТ НА ГРАЖДАНСКИТЕ БРАКОВЕ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТЧИТА ЗА МИНАЛАТА ГОДИНА ОБЩИНСКОТО ДРУЖЕСТВО „ОБРЕДНИ ДЕЙНОСТИ“. През 2017 г. са сключени 247 граждански брака или с близо 20% повече спрямо предходната година. Най-много са браковете, подписани в Ритуалната зала на общината, а около 35% са т.нар. изнесени ритуали, извършени в заведения във Велико Търново и Арбанаси. Девет двойки са избрали да си казжат заветноното „да“ на ВИП площадката с изглед към крепостта Царевец, от коятосе наблюдава „Звук и светлина“.

Сред двойките, сключили граждански брак има и чужденци, както и хора, които не живеят на територията на общината. Това се дължи на факта, че Велико Търново е популярна туристическа дестинация“, обясни управителят на „Обредни дейности“ Методи Петров.

И уточни, че тази година няма да има увеличение на таксите за сключване на граждански брак, въпреки че не са променяни от години. 120 лв. е цената за ритуала в Обредната зала на общината, като в нея е включен и музикалният съпровод. Изнесените ритуали струват 240 лв., а за т. нар. „царска сватба” на хълма Царевец, младоженците трябва да платят 1000 лв. за ритуала и такса от 360 лв. Общинското дружество „Обредни дейности“ и Регионалният исторически музей дават възможност на желаещите да сключат брак и в други обекти като музей „Възраждане и учредително събрание“, паметника на Асеневци и други места.

През последните години се отчита значително по-слаб интерес за извършване на тържествения ритуал пред паметника на Асеневци, за разлика от предходни години. Мястото е едно от емблематичните за Велико Търново и оттам се открива красива панорамна гледка към града, а таксата за там е 360 лв.“, каза още Методи Петров.

Обредни дейности“ предлага и един безплатен ритуал – именуване, но към него няма никакъв интерес, тъй като семействата предпочитат църковното кръщене.

Освен при „веселите“ ритуали общинското дружество отчита ръст и при погребенията. За 2017 г. ритуалите в Гробищния парк на Велико Търново са 673, докато през 2016 г. са били 625. Увеличението е с близо 8%. При тях също няма промяна на цената, като единствената услуга, при която има поскъпване е изкопаването на гробното място. От 1 януари тази такса е увеличена от 150 на 180 лв.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *