10 загинали и 12 ранени при 1768 пожара в областта за година

10 са загиналите и 12 ранените при станалите 1768 пожара и произшествия през миналата година, сочи статистиката на областната пожарна. Огнеборците са спасили 11 души от изгаряне или по-сериозни наранявания. Най-много са пожарите в най-голямата община – Велико Търново, където има и най-много загинали и пострадали. Пожарите с материални загуби са 280, което е 15,8% от регистрираните произшествия.

Най-много са пожарите в жилища – 49%. При тях се наблюдава постоянство поради неспазването и подценяването на правилата за пожарна безопасност от гражданите и където не може да се осъществява държавен противопожарен контрол. На първо място от причините е късо съединение в електрически инсталации и съоръжения, след това е небрежността при боравене с открит огън, а третата причина е техническата неизправност на уредите.

През миналата година служителите на пожарната са участвали в подготовката и провеждането на 513 занятия с 10 992 деца, ученици и студенти, 282 занятия с неработещо население и пенсионери.

В тясно сътрудничество с община В. Търново и дарителско сдружение „Свети Иван Рилски“ през август в село Балван са монтирани в домовете на възрастни хора автономни пожароизвестители.

Н. ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *