Новини

Във Външно министерство директорът на СУ „Вела Благоева” участва в почитането на жертвите на Холокоста

ДИРЕКТОРЪТ НА СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ АНГЕЛ ЯНЧЕВ БЕШЕ СРЕД ОФИЦИАЛНИТЕ ГОСТИ НА ВЕЧЕРТА В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ ОТ ХОЛОКОСТА. Международният ден в памет на всички избити евреи се чества от 2000 г. и винаги на 27 януари, деня, в който през 1945 г. Съветската армия влиза в лагера Аушвиц.

Събитието във Външно министерство е било част от поредицата инициативи, които България ще осъществи като председател на съвета на Европейския съюз. Министърът на външните работи Екатерина Захариева е уважила паметната вечер и е поздравила всички участници в нея, сред които и Ангел Янчев, единственият представител на област Велико Търново сред поканените. Вечерта е започнала с представянето на изложба, която разказва за 36 дипломати от 21 държави в целия свят, които са спасили хиляди евреи и са направили това в разрез с всички инструкции, дадени им от техните правителства. Сред дипломатите българин няма.

Ангел Янчев е един от малкото историци във Велико Търново, които се занимават с Холокоста и изследват съдбата на евреите. Той е и сред малкото директори в страната, които вече са били на обучение в Международното училище за изучаване на Холокоста в Йерусалим. Това обучение се осъществява по споразумение между двете образователни министерства – на България и Израел. Курсът се провежда в мемориалния комплекс „Яд Вашем“. Миналата година г-н Янчев представи областта и в международен семинар, посветен на преподаването на тази тема в училище. В родните учебници темата се изучава в X клас в контекста на Втората световна война и в XI клас. Ангел Янчев, който изучава темата от години, има две публикации и две магистърски дипломни работи за Холокоста.

One thought on “Във Външно министерство директорът на СУ „Вела Благоева” участва в почитането на жертвите на Холокоста

  • А докога това момченце Ангел Янчев ще третира децата от кв. Бузлуджа като концлагерници, заключвайки двора на училището през почивните дни и след 19:00??? Тези деца трябва да имат право да спортуват в двора и събота и неделя. Аз лично не знам двора на друго училище в България да се заключва така.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *