Магистралата Русе – Велико Търново ще е дълга 133 км, ще има 4 тунела, 22 моста и 18 пътни възела

Трасето минава на 80 метра от Дебелец, 300 мeтра от Водолей и 500 метра от Хотница и трябва да бъде завършено за 4 години

 

Една от най-дискутираните теми от началото на годината е изборът на трасе за новата автомагистрала, която ще свързва Велико Търново и Русе. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството избираха измежду 3 варианта на отсечката, като надделя комбинираният. „Борба“ се обърна към Агенция „Пътна инфраструктура”, за да получи пълна информация за проекта, откъде и как ще минава и какви са цялостните му параметри. По първоначални данни на регионалното министерство още тази година трябва да бъде избран изпълнител, който да завърши аутобана максимум за 4 г.

 

133 КИЛОМЕТРА Е ПРЕДВИДЕНАТА ДЪЛЖИНА В ИЗБРАНИЯ ВАРИАНТ ЗА ТРАСЕТО, СОЧАТ ДОКУМЕНТИТЕ НА АГЕНЦИЯ „ПЪТНИ ИНФРАСТРУКТУРА“. Любопитен детайл, е че останалите варианти са с по 12 – 13 км по-къси, но те дублират и сегашното трасе. Четири тунела предвижда проектът, като три от тях ще бъдат във Великотърновска община. Единият от тях, който ще бъде в близост до Дебелец, няма да има дясна тръба, а само лява с дължина 186 метра. Според проекта са проектирани и 22 моста и виадукта с обща дължина 14 853 м. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи пък ще бъде осигурен с построяването на 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. Замислени са 8 площадки за краткотраен отдих. Те са в близост до Басарбово, Красен, Тръстеник, Бяла, Стефан Стамболово, до промишлената зона на гр. Дебелец, както и преди с. Белцов, с. Ресен и с. Водолей. Трасето на аутобана засяга частни, общински и държавни имоти, които включват различни видове територии – земеделски, горски, транспортни, урбанизирани и водни площи. Основните са в Полско Косово, Страхилово, Обединение, Иванча, Водолей, Ресен, Хотница, Момин сбор, Леденик, Дебелец, Климентово, Ст. Стамболово, Паскалевец, Пушево и Шемшево. Засягат се и инженерни мрежи на енергото, „Булгаргаз“, „Овъргаз“, почти всички мобилни оператори, „ВиК Йовковци“, МВР и „Напоителни системи“.

АВТОМАГИСТРАЛАТА ЗАПОЧВА ЮГОЗАПАДНО ОТ РУСЕ, ПРОДЪЛЖАВА НАД РЕКА РУСЕНСКИ ЛОМ С ГОЛЯМ МОСТ МЕЖДУ СЕЛАТА БЕСАРБОВО И ИВАНОВО. След това се насочва в южна посока и пресича път I-5 Русе – Бяла. Продължава в югозападна посока и минава между селата Екзарх Йосиф и Обретеник. Трасето пресича р. Янтра с втори голям мост югоизточно от с. Белцов. След това се преминава между Ценово и Пиперково и следва пресичане с път II-54 Свищов – Бяла. Предвиден е западен обход на с. Ценово, след което пресича път I-3 Плевен – Бяла. Магистралата преминава южно от с. Пейчиново, а след това се насочва източно от с. Страхилово и пресича път III-407 Моравица – Царевец, а след това и път III-502 Полски Тръмбеш – Горна Липница и път III-504 Самоводене – Алеково. Предвидено е пресичане на АМ „Русе – Велико Търново“ с проектното трасе на АМ „Хемус“ в близост до Паскалевец, Стефан Стамболово, Никюп и Водолей. След това магистралата продължава право на юг и преминава между Ресен и Водолей. Предвидено е пресичане на път III-3031 Павликени – Самоводене, като трасето преминава западно от Хотница. Следва пресичане на път I-4 Коритна – Велико Търново, а след това и на река Янтра, като се преминава между селата Момин сбор и Леденик, за да се достигне до Дебелец. Според проекта аутобанът минава на 300 метра западно от последните къщи на Водолей, на 500 метра източно от Хотница и 270 метра от Хотнишкия водопад. Най-много се приближава до Дебелец, като отсечката стига в някои части на отстояния от 80 до 180 метра от чертите на градчето.

ПОДРОБНОСТИ ЗА ТРАСЕТО

ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ

АВТОМАГИСТРАЛАТА ПРЕМИНАВА НА ОКОЛО 1800 – 2000 М ИЗТОЧНО ОТ С. СТРАХИЛОВО И ПРЕСИЧА ПЪТЯ МОРАВИЦА – ЦАРЕВЕЦ, където е предвиден и 597-метров тунел, заедно с пътен възел тип „полудетелина“. Пътните връзки и от двете страни се включват преди моста, за да се избегне изграждането на други съоръжения върху им.

След това трасето преминава на 2 км югозападно от Климентово и се насочва между селата Обединение и Иванча и пресича дълбоко дере и коритото на р. Кощра с голям мост, дълъг 637 м.

При 89-я си километър магистралата преминава над пътя Полски Тръмбеш – Горна Липница с друг голям мост с дължина също 637 м и тук е планирана „полудетелина“. Следва преодоляването на местността Иванчов баир. Теренът е много стръмен с наклон около 35% и денивелация от 50 м, преминава се на 2 км от Обединение и на 205 – 250 м от Иванча. Понеже участъкът около с. Иванча е в изкоп, няма да има нужда от изграждане на шумозащитни стени, сочи описанието на трасето.

Пътят продължава в южна посока, като се насочва към Ст. Стамболово. Преминава се западно от селото на около 1,1 км. Следва 9 км продължително спускане към р. Росица, а при 102-я километър се пресича проектното трасе на АМ „Хемус“ с пътен подлез. Пътят Павликени – Паскалевец пък ще минава с надлез над „Хемус“.

После магистралата продължава право на юг и преминава между Ресен и Водолей, като р. Росица се пресича с мост, дълъг 677 метра. Преминава покрай р. Росица и р. Негованка на около 3,3 км, като теренът е почти хоризонтален. Освен реките тук се преминават и няколко напоителни канала. Продължава се западно на 1500 м от Ресен. Тук е и една от площадките за отдих. Следва пресичане на жп линията София – Варна и преминаване над река Негованка с мост, дълъг малко над километър.

ТРАСЕТО ПРОДЪЛЖАВА ЗАПАДНО НА 550 М ОТ

РЕГУЛАЦИЯТА НА ХОТНИЦА И ПРЕСИЧА Р. БОХОТ.

Теренът след реката е изключително стръмен. На разстояние от 300 – 400 м трябва да се преодолее денивелация от 70 м, което налага изграждането мост с дължина от 1117 с височина на стълбовете до 45 м., под който ще мине и сегашния път „Хотница – Момин сбор“.

Сегашният главен път I-4 София – Велико Търново се пресича с надлез между Момин сбор и Леденик. Пътният възел е със свободна форма, като са осигурени безконфликтни връзки във всички посоки.

Местен път Хотница – Момин сбор, който е имал кръстовище с РП I-4 на това място (около бившата „Сръбска скара”) ще се затвори, защото не е възможно да се включи в някоя от връзките на магистралата, предвижда още проектът. Това няма да затрудни достъпа към Момин сбор, защото само на 1,3 км след пътния възел в посока София има друг път към селото.

След пресичането на сегашния главен път от София, теренът рязко пада към р. Янтра. На разстояние от 1200 м падът е 170 м и се налага изграждането голям мост. Той ще е с дължина от 1557 м и височина на стълбовете до 50 м. Тук са предвидени и 4 тунела, заради спецификата на терена – четири от тях ще са по лявото платно и два – по дясното.

След началото на тунел № 3 се пресича местен път Керека – Шемшево. Той ще премине над тръбата, без да се налага реконструкцията му, информират още от пътната агенция.

След излизането от тунели № 3 (дясна тръба) и № 4 (лява тръба) теренът се спуска към коритото на р. Дряновска река и с 1,4 километра мост се преминава над нея и железопътната линия.

КРАЙ ДЕБЕЛЕЦ Е ПРЕДВИДЕН И ЕДИН ОТ ГОЛЕМИТЕ ВЪЗЛИ ТИП „ДЕТЕЛИНА“.

ПЪТ I-5 ОТ ГАБРОВО И ДРЯНОВО ЩЕ СЕ РЕКОНСТРУИРА ДО РАЗКЛОНА ЗА ДЕБЕЛЕЦ И ЩЕ ПРЕМИНЕ С НАДЛЕЗ. Поради очаквания по-голям поток МПС в посока към Хаинбоаз изходът от магистралата към I-5 е решен с полудиректна връзка, която осигурява по-удобен преход за големи камиони.

На път I-5 в посока Маказа северно от трасето на площ от 56,5 дка може да се разположи център за поддръжка на магистралата. Достъпът ще е през първокласния път и пътния възел.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

14 thoughts on “Магистралата Русе – Велико Търново ще е дълга 133 км, ще има 4 тунела, 22 моста и 18 пътни възела

 • 30.01.2018 в 13:41
  Permalink

  А на бас, че няма да е готов не след 4, ами и след 6 години.

  Отговор
 • 30.01.2018 в 13:48
  Permalink

  А на бас, че има нередности в проекта, трасето и собствеността на терените!

  Отговор
 • 30.01.2018 в 13:52
  Permalink

  Въпреки че не се съобразиха с желанието на голяма част от хората и избраха най-дългия вариант, не ни остава нищо друго освен да видим реално кога ще се случи самото изпълнение на всичко това , че се наслушахме в нашия град на празни обещания ….. Вече трябваше да се разхождамеи отдъхваме в ларгото или така наречения нов градски център, по улица Крайбрежна, да плаваме с лодки и водни колела по Янтра … а поне сега тва да вземе че да се случи, пък няяякой ден, ако се намерят пари защо и да не се направи трасето под Арбанаси и покрай Горна Оряховица и да се свърже след Поликраище с евентуално вече изградената магистрала ….

  Отговор
 • 30.01.2018 в 15:09
  Permalink

  За да стигна до П. Тръмбеш, трябва да карам на юг до Дебелец и после от Обединение още 7км…..общо 15км обиколка.

  Отговор
  • 30.01.2018 в 15:45
   Permalink

   Магистралата няма да я правят за теб или други, които пътуват между селата! Настоящият път ще си бъде и алтернативен, никой не те кара да се качваш на магистралата.

   Отговор
  • 31.01.2018 в 20:20
   Permalink

   Значи за да ти е кеф да пътуваш ти до Полски Тръмбеш, трябва пък хората от Обединение да са далеч?
   Още малко покрай блока ти ще поискаш да минава магистралата.
   Ето заради такива мрънкалници и протестиращи като теб, около Велико Търново няма нищо направено докрай.
   В южна България никой не протестира че магистралата минава на 17 от Пловдив и на 30 от Стара Загора, хората се радват че нещо се прави, а вие само кусури намирате.

   Отговор
  • 02.02.2018 в 15:08
   Permalink

   до Тръмбеш ще се кара по стария път

   Отговор
 • 30.01.2018 в 15:20
  Permalink

  Защо не я закараха тази магистрала до Свищов, че поне малките градове да имат магистрала, след като ние от Търново и Горна ще си караме до Русе по старото трасе.. Явно Хилендар е купил бая имоти около Сини вир и не могат да му откажат, както не можеха да отказват и на П. Христов..

  Отговор
 • 30.01.2018 в 15:23
  Permalink

  И защо го правиха този Южен пътен възел, след като по сегашното проектно
  трасе той ще бъде заобиколен???

  Отговор
 • 30.01.2018 в 18:55
  Permalink

  Защо пак пробутват този вариант, който е вреден за околната среда и ощетява местния трафик, обработваемите територии и защитени зони?
  Има проект за магистралата, който удовлетворява абсолютно всички общини, защото минава в близост до тях, без да ощетява местния трафик, обработваемите територии и защитени зони. Той е малко над 100 км и е доста по-къс от останалите, което ще ограничи разходите за пътуване, като същевременно го направи удобно. ИЗМЕНЕНОТО ТРАСЕ, ЗА РАЗЛИКА ОТ ТОВА НА ПЪТНАТА АГЕНЦИЯ, ЗАПОЧВА ОТ ПЪТНИЯ ВЪЗЕЛ, ПЛАНИРАН ДО СЕЛО Крушето и Поликраище, където ще преминава и магистрала „Хемус“, и ще се пресича с магистралата Русе – Велико Търново. Отсечката завършва с пътен възел до Килифарево, където се прелива в главния път през Прохода на Републиката.Този нов вариант предвижда два тунела под Арбанаси и един виадукт в района на Горна Оряховица и съкращава значително пътя. Трасето преминава под хълма, точно между двата града, излиза под Малки чифлик и стига до Дебелец, където е предвиден пътен възел за директна връзка с главния път към Габрово и градчето, която ще отвежда и до промишлените зони на Велико Търново, какъвто бе и замисълът на останалите трасета. Оттук магистралата ще продължава до Килифарево, където също е предвиден пътен възел към градчето и връзка с Прохода на Републиката.
  С това трасе се решава въпросът с близостта до индустриалните зони на Горна Оряховица и Лясковец. Има само едно обяснение- корупция.

  Отговор
 • 30.01.2018 в 22:42
  Permalink

  Бая интереси са се гледали при избора на трасе

  Отговор
 • 30.01.2018 в 22:50
  Permalink

  I am still getting to know the area but happy to see that Maslarevo seems to be close enough for advantages it should offer
  and far enough away to avoid any fumes and major environmental changes.
  The bit about Ivancha being surrounded by a ditch so needing no protection was a bit of a surprise.

  Отговор
 • 31.01.2018 в 0:40
  Permalink

  Отново е избрана най-голямата глупост.Кога институциите ще започнат да работят за обществото, а не за определени лица

  Отговор
 • 31.01.2018 в 10:54
  Permalink

  Е, то поне от 10 години се знае, че ще минава от там, затова и Jumbo чакат толкова време на гюме за нивата до Момин сбор. А че гяволите ще захлебят пак добре от нас, надали някой се и съмнява.

  И все пак въпреки че не вярвам конгломератът Доган-Боко да я избутат до следващата финансова криза, дано ме опровергаят, че сегашният път е меко казано смърт.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *