Наводненията в Европа ще се увеличат

Наводненията като тези във Франция през последните няколко дни ще се увеличат в Европа в резултат на климатичното затопляне дори ако бъде ограничено до покачване на температурите с 1,5 градуса Целзий, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
Учените изследвали три сценария, при които температурите се покачват между 1,5 и 3 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.
При най-оптимистичния сценарий щетите, причинени от преливане на реки в Европа, ще се увеличат над 2 пъти и ще достигнат около 15 милиарда евро годишно. Броят на засегнатите от наводненията хора ще се увеличи с 80 процента – около 650 000 души годишно.
Ако обаче температурите се покачат с 3 градуса Целзий, щетите ще нараснат със 145 процента и ще достигнат около 17 милиарда евро годишно.
Парижкото споразумение за климата от 2015 г. цели покачването на температурите да бъде задържано под прага на 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и дори до 1,5 градуса Целзий. Подписалите споразумението страни се ангажираха да намалят парниковите си емисии. Но на базата на тези ангажименти светът продължава да се насочва към увеличаване на температурите с 3 градуса Целзий. Покачването на температурите с 1 градус Целзий доведе до намаляване на ледената покривка, повишаване на средното океанско ниво и повече валежи.
По-горещият въздух съдържа повече влага, която впоследствие се освобождава под формата на дъждове и снеговалежи.
Наводненията вече са сред причиняващите най-големи щети в Европа природни бедствия.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *