Рекорд! НАП – Велико Търново, събра за държавата 1,075 млрд. лв.

Ивайло Здравков: „Залагаме на доброволното изпълнение, провели сме над 2 хил. срещи с длъжници”

 

РЕКОРДНИТЕ В ИСТОРИЯТА СИ 1,075 МЛРД. ЛВ. ОТ ДАНЪЦИ, ОСИГУРОВКИ, ГЛОБИ И ПРОСРОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ е събрала Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите във Велико Търново, обяви на специален брифинг нейният директор Ивайло Здравков. Преизпълнението на годишния план е с близо 10 на сто. Резултатите на нашата приходна администрация са доста над средните за страната, като по този показател местната дирекция е отличник. Допълнително за държавната хазна за последната година са събрани просрочени задължения с 14 млн. лева повече спрямо 2016-а г., когато сумата е възлизала на 270 млн. лв. Като принудителни мерки на длъжниците са наложени 219 възбрани върху недвижими имоти и 524 запора на движими вещи, включително автомобили. Проведени са 475 търга, при които в хазната са постъпили малко над 2 млн. лв. Отдел „Държавни вземания” е провел 75 продажби на конфискувано имущество, от които са постъпили над половин милион лева. Доброволното изпълнение на задълженията е било водещ мотив за данъчните експерти през отчетния период. Те са провели близо 2000 срещи с големи длъжници, повече от 7200 телефонни разговора, а от края на 2017 г. са изпращали и автоматизирани съобщения до длъжниците. По думите на Ивайло Здравков проверките на касите на търговците, осъществените електронни ревизии и така наречените вечерни проверки са довели до фискален ефект. При електронните ревизии са установени задължения в размер на 4,3 млн. лв., а при извършените 176 вечерни проверки 80% са приключили с констатации за нарушения. На 43 търговци на течни горива са съставени актове за административни нарушения. За пръв път контролна дейност е изпълнявана и по време на масови мероприятия. Комуникационните кампании, лотарията с касови бележки, предотвратяване на плащането на заплати в плик и инициативата „Влез с данъците в час” ще бъдат основни акценти в дейността на дирекцията и през 2018 година, отбеляза Ивайло Здравков.

МНОГО ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ В РАБОТАТА НА ПРИХОДНАТА АГЕНЦИЯ ДАВАТ И Т. НАР. „ЕЛЕКТРОННИ РЕВИЗИИ“. Те изключват физическо присъствие на данъчен служител и гарантират точност и обективност. 49 ревизии са направени по този способ за последната година. Проверките по този начин са 154. Местното данъчно вече въвежда система за безкасово плащане на задължения към държавната хазна с ПОС терминали без да се начисляват допълнителни такси. Фирмите също ще имат възможност да обслужват безкасово посредством електронен подпис. Според Петко Николов – директор на Дирекция „Обслужване на клиенти“ в ТД на НАП, от тази година 1% отстъпка от дължимия данък, но не повече от 500 лв. се дава на лица, които получават безкасово доходите си. Отбивката се дава на декларативен принцип.

С. МАРИНОВ

 

7 thoughts on “Рекорд! НАП – Велико Търново, събра за държавата 1,075 млрд. лв.

 • 30.01.2018 в 16:30
  Permalink

  Браво, свършили са си част от работата и с това са поставили „рекорд“. Имали са план да не я свършват цялата и са надскочили този план с 10%. Ако всички си „свършваме“ така работата, после да не се чудите защо ни е такава „държавата“.

  Отговор
 • 30.01.2018 в 18:15
  Permalink

  Точно така. Трябва да се промени тази наша практика все да завлече или излъжем някого. Ако всички се стараят и отнасят честно и ще живеят по добре, ще спят спокойно. Децата им ще разберат , че само с труд и търпение се получават нещата. Неразбирам безработни цели семейства а имат къщи като палати и карат коли за стотици хиляди лева. В която и да е държава това ще направи впечатление а в нашата с години никой не хае.

  Отговор
 • 31.01.2018 в 13:48
  Permalink

  Браво на НАП! Така се работи. Като има повече приходи в хазната, ще има повече и за учители,военни, социално слаби, майчински и доктори! Прав е Пасторе че трябва и циганските барони , да ги проверят.

  Отговор
 • 31.01.2018 в 20:36
  Permalink

  Добре, ама ние, простосмъртните граждани какво хващаме от тая работа?
  Да не би държавата да отпуска пари за ремонт на тунелите, или за ул. „Опълченска”, а може би за пешеходни надлези на „Магистрална”?…
  Или за междуселските пътища, част от републиканската пътна мрежа, които са в окаяно състояние от десетилетия?
  Поне половината от тях ако бяха върнати в региона, картината би била различна…

  Отговор
 • 01.02.2018 в 5:37
  Permalink

  Това е абсолютен фарс- PR мероприятие и прах в очите на простолюдието!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *