Майки с бебета в раниците разпускат и отслабват с новия спорт канга | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Майки с бебета в раниците разпускат и отслабват с новия спорт канга

Публикувана на: 31.01.2018г. 4196 прегледа

ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ВТОРИЯТ ГРАД У НАС, В КОЙТО СЕ ПРАКТИКУВА СПОРТЪТ КАНГА. Той представлява комплекс от упражнения, съчетани с танцови стъпки, докато жени носят със слинг или ергономични раници своите бебета. Повече от 10 търновки посещават забавните тренировки, водени от Виктория Петкова. Инструкторката е от град Тервел, но вече 5 години живее и учи право в старата столица. Тя е бивша състезателка – танцьорка по модерни танци и балет, носител на многобройни европейски, международни и национални награди. Виктория сподели, че канга е популярен спорт в над 30 държави, който води началото си от Австрия.

„КАНГА Е МНОГО ПОЛЕЗЕН ЗА ЖЕНИТЕ, КОИТО СА СТАНАЛИ МАЙКИ, ТЪЙ КАТО ПОМАГА ДА УКРЕПВАНЕ НА МУСКУЛИТЕ, ОТСЛАБЕНИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА И РАЖДАНЕТО. Чрез този спорт се смъкват и натрупаните килограми, повлиява се благоприятно сърдечносъдовата система и се преодолява родилната депресия“, увери 23-годишната инструкторка. Само за месец трениращите могат да стопят поне 2-3 килограма. По нейни думи, когато бебетата бъдат поставени в слинг или ергораница, и майките започнат да танцуват, се успокояват и веднага заспиват.

Виктория сподели, че в групата има няколко майки, които са родили преди 40 дни и вече тренират. Най-големите бебета пък, които присъстват на тренировките вече са на година и 4 месеца. Първоначално се започва с разгряване на бавна и лежерна музика, а впоследствие ритъмът се забързва и упражненията се провеждат под звуците на модерни песни на Джъстин Тимбърлейк, Риана и други.

„ВСЕ ОЩЕ В БЪЛГАРИЯ ОБАЧЕ СЕ НАБЛЮДАВА КОНСЕРВАТИВНО МИСЛЕНЕ СРЕД МАЙКИТЕ, КОИТО НЕ СМЕЯТ ДА ПРАВЯТ НЕЩО РАЗЛИЧНО. За щастие, лека-полека тези стереотипи, че бебето не бива да излиза от вкъщи толкова малко, или пък родилката да спортува преди да се възстанови напълно, отшумяват“, коментира инструкторката.

Тя допълни, че единственото изискване за включване в групата е спортно облекло, за да бъде лесно на жените да изпълняват упражненията. По нейни думи, когато майките се съберат, те забравят за проблемите и ежедневните грижи, забавляват се, завързват нови приятелства, обменят опит и информация за отглеждането на децата.

„Много жени искат бързо да си върнат предишната форма и искат да ходят на фитнес, но няма кой да гледа бебето, докато тренират. ТОВА Е ИДЕАЛНИЯТ ВАРИАНТ МАЙКАТА ДА СПОРТУВА И ЕДНОВРЕМЕННО С ТОВА ДА НЕ СЕ ОТДЕЛЯ ОТ ПЕЛЕНАЧЕТО“, казва Виктория. И за да бъде ползата от упражненията още по голяма, когато времето се стопли, тренировките ще се провеждат на открито в парка. Така според нея и други майки ще се запознаят със спорта и евентуално ще се престрашат да опитат. Инструкторката сподели още, че отскоро канга се практикува и в София, където упражненията вече са доста популярни.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Майки с бебета в раниците разпускат и отслабват с новия спорт канга"

  • 31.01.2018 в 20:38

    Много скучаещи мами без работа има в тоя град…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *