9 четения

ВРЕМЕТО: Петък и събота топла пролет, по-съществено захлаждане от четвъртък

През нощта ще бъде ясно със слаб вятър без определена посока. Минималните температури ще бъдат между минус 1 и 2. За В. Търново се очаква минимална температура 1 гр. През деня облачността ще се променя динамично, с временни увеличения до значителна и късно след обяд и вечерта на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 14 и 17. За В. Търново се очаква максимална температура 16 гр. Атмосферното налягане ще се понижава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 21.2 през 2016 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 19.6 гр. през 1991 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 31 минути и ще залезе в 17 часа и 32 минути. Фаза на Луната: едно денонощие след пълнолуние.

И в събота облачността ще се променя динамично, с временни увеличения до значителна. Преди обяд на места се очакват слаби превалявания от дъжд. В събота късно след обяд и вечерта валежът временно ще се усили. Вятърът ще е слаб, предимно от югоизток. В събота преди обяд на места е ще се ориентира от юг и да се усили (фьон). В неделя и понеделник ще преобладава време с променлива облачност. От вторник до четвъртък облачността ще се променя динамично, често ще бъде значителна, с превалявания от дъжд. По-интензивни валежи се очакват в сряда.

Температурите днес и утре ще бъдат много високи за сезона. Утре късно след обяд ще започне захлаждане, което ще продължи в неделя и понеделник. Минималните температури в неделя и понеделник ще бъдат между минус 1 и 2. Максималните ще бъдат между 5 и 10. Във вторник и сряда отново ще бъде топло за сезона с минимални температури между 1 и 4. Максималните температури ще бъдат между 11 и 14. В четвъртък ще започне захлаждане, което се очаква да продължи и през следващите дни. Минималните температури в четвъртък бъдат между 0 и 3, максималните температури ще бъдат между 3 и 6.

Над западните и централни части на Стара планина в петък и събота облачността ще бъде значителна, в петък след обяд и в събота преди обяд на места със слаби с превалявания от дъжд, над 2000 м – от сняг. В събота след обяд и вечерта валежът ще се усили и ще бъде от сняг. В петък и в събота преди обяд ще духа умерен до силен вятър от югозапад, в събота след обяд вятърът ще бъде силен от запад-северозапад. Максималната температурата на 1200 м в петък и събота ще бъде около10 гр., в събота след обяд бързо ще се понижава. В неделя и понеделник ще преобладава време с променлива до значителна облачност и умерен до силен вятър от западната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще бъдат между минус 1 и минус 3. От вторник до четвъртък облачността ще се променя динамично, но ще бъде предимно значителна, с превалявания от дъжд, над 1500-2000 м – от сняг. По-интензивни валежи се очакват в сряда. Максималните температури на 1200 м във вторник и сряда ще се повишат и ще бъдат между 6 и 8. В четвъртък се очакват температури на 1200 м около 0. През целия период температурите на 2000 м ще бъдат с около 5 – 6 гр. по- ниски от тези на 1200 м.

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *