Части от света наблюдават рядък троен лунен спектакъл

Части от света изпращат първия месец от годината с рядък троен спектакъл – суперлуна, синя луна и пълно лунно затъмнение, придаващо кървав оттенък на естествения спътник на Земята, съобщават световните информационни агенции.
Небесното шоу, наречено „Супер синя кървава Луна“, не е наблюдавано в Северна Америка от 152 години – от 31 март 1866 г. Сега обитателите на Западното крайбрежие на САЩ, както и жителите на части от Азия и Австралия, получават възможността да се насладят на явлението в цялото му великолепие. В зависимост от положението на места явлението ще бъде наблюдавано на 1 февруари.
Обитателите на други места по света трябва да се задоволят с частично лунно затъмнение. Късметът да наблюдават рядкото застъпване на астрономически явления подминава голяма част от Европа, Африка и Южна Америка.
В части от Европа, Африка и Азия подобен феномен е наблюдаван на 30 декември 1982 г.
Докато избрана част от човечеството се радва на редкия спектакъл, експертите напомнят какво означават явленията, формиращи т.нар. „Супер синя кървава Луна“:
Какво представлява синята луна?
Синя луна се нарича второто пълнолуние в рамките на един календарен месец и няма нищо общо с цвета на естествения спътник на Земята.
Какво представлява суперлуната?
Суперлуна се нарича пълната луна, когато се намира на по-малко от 364 000 километра от Земята, и изглежда по-голяма и ярка от обичайното.
Какво представлява кървавата луна?
Съвпадащото с пълнолунието пълно лунно затъмнение придава на естествения спътник на Земята червеникав оттенък, заради който Луната се нарича кървава.
Колко често се застъпват тези три астрономически явления?
Поотделно трите лунни явления не са необичайни, но е рядкост те да се случат по едно и също време. Синя луна например може да се наблюдава веднъж на около 2,7 години.
В популярната култура е познат изразът „веднъж на синя луна“, обозначаващ рядко събитие.
Новоезическото религиозно движение Уика също придава специално значение на сините луни.
Рядкото застъпване на лунни явления е не само радост за окото на небесните наблюдатели, но предоставя възможност на астрономите да научат повече за случващото се на повърхността й, когато Луната се охлажда бързо.
„По време на лунно затъмнение температурните колебания са толкова драматични, че за няколко часа повърхността на естествения ни спътник се превръща от фурна във фризер“, обясняват специалисти от Центъра за космически полети „Годард“ в Грийнбелт, Мериленд
Астролозите вярват, че по време на пълнолуние лунната енергия е най-силна. Лунното затъмнение пък разкрива „потайния вътрешен пейзаж“ на човешката същност.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *