147 четения

„Щастливите ножици” е новата атракция на старата столица

Майстор Станислав Гайтанджиев се върна в родния си град след 20 години емиграция

 

ФРИЗЬОРНИЦЪ-ТА НА СТАНИСЛАВ ГАЙТАНДЖИЕВ Е НАЙ-НОВАТА ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. ФРИЗЬОРО-БРЪСНАРСКОТО МУ АТЕЛИЕ Е СЪЗДАДЕНО ПО КОНЦЕПЦИЯТА НА ПОДОБНИ ОБЕКТИ ОТ ПРЕДИ ВЕК, ЗА ДА ОБСЛУЖВА НЕ САМО ЖЕЛАЕЩИ ДА СЕ РАЗКРАСЯТ, НО И ТУРИСТИ. Майсторът дълго време е бил емигрант в Мадрид, където е преподавал занаята си в качеството си на лектор в реномирани френски и испански академии. Атрактивният търновец обаче решава да изостави всичко в испанската столица, където е пребивавал за последно, от носталгия към родния си град, от който е бил отдалечен близо 20 години. „Вероятно много хора ще се зачудят, защо съм се върнал, в момент, в който всеки заминава. Аз обаче съм убеден, че и тук може да се живее добре и да се печели честно. В началото планирах да направя само типичната от миналото бръснарницъ, но доста дами също искаха да идват и затова реших да направя фризьорницъ, която нарекох „Щастливите ножици“. Идеята е тук да влизат и туристи и да си тръгват с дребни сувенири, характерни за занаята ми, както и да видят как работя. Старателно съм подбрал и мястото на ателието – в сграда паметник на културата на старинната улица „Опълченска“ и пресечката й със Самоводска чаршия“, разказва Станислав. Самият той има много характерна визия и философия за живота и работата си. От години поддържа брада „ала Ботев“, стилизира я с помади и освен да прави прически, дава и множество съвети за стил и визия на посетителите си.

Сн. личен архив Станислав Гайтанджиев
Сн. личен архив
Станислав Гайтанджиев

За Станислав във фризьорството и бръснарството има много математика и скулптура, защото е важно да се преценят и спазят индивидуалните пропорции по геометрията на лицето и да се оформи косата според тях. Категоричен е, че в момента много от прическите идват от времето на Първата и особено – на Втората световна война, когато мъжете и жените са се поддържали по един тертип, който е развиван с варианти. И до днес характерните елементи оттогава се спазват – заголени вратове, изчистено около ушите, окосмените зони се поддържат старателно – мустаци или леки брадички.

„МОДАТА МОЖЕШ ДА СИ Я КУПИШ, НО СТИЛЪТ ТИ Е ВРОДЕН И СЕ ПРИТЕЖАВА“, УБЕДЕН Е Станислав Гайтанджиев. Самият той обяснява, че за професията го „запалва“ преподавателка от някогашното КБУ във Велико Търново. Искал много да усвоява умения, но тогава имало единствено списание „Коса и стил“, което изчитал и почти наизустявал от корица до корица. „Уча хората да избягват думата „мода“ и да налагам култура. Например в Испания модата се налага от футболистите и известните личности. Спомням си времето, в което Дейвид Бекъм заигра в „Реал” – Мадрид, и дойде с прическа тип „Помпадур“ – голям перчем – вдигнат нагоре. Само за кратък период тази прическа стана много популярна и всички си я правеха. След това той се оформи по-късо и просто започна да ходи спретнато.Така също наложи той мода, а не фризьорът му“, разказва Станислав. Той негодува, че в момента у нас са популярни арабските модели на подстрижки и оформяне на бради, което идва от попфолка и не е стилно.

КЛАСИЧЕСКИТЕ ПРИЧЕСКИ ВИНАГИ ЩЕ СА МОДЕРНИ, КАТЕГОРИЧЕН Е Станислав Гайтанджиев.

Според него до година-две у нас постепенно ще започнат да навлизат прическите от 60-те години на миналия век, налагани от Елвис, Джони Деп и др. тип „Рока Били“ – стилът „на бялата тениска с коженото яке , мотора и косата с класическа прическа, прибрана с помада“. Освен философията за фризурите Станислав налага стил и е истинска атракция и с начина, по който е оформил своята „Фризьорницъ”. Тя е като своеобразен музей на занаята му и вътре има предмети и пособия, свързани с него на повече от век. Всеки детайл има история и е изработен точно за бръснари и фризьори. Сред експонатите има ножици, бръсначи, четки, легенчета, дори сапунчета за бръснене. Интерес представляват старинните маши за букли, които са се нагрявали на спиртни лампи. След оформянето на прическите на клиентите си стилистът ще поднася друго подвижно огледало, което е вградено в ракета за тенис, която е била притежание на световен шампион от 60-те години на миналия век. „Тук няма да има телевизор, нито интернет, но непрекъснато ще звучи музика от винилови плочи. Имам завидна колекция от над 1000 пластини. Около 60 от плочите са само с рокендрол. Купувал съм ги от Испания и голяма част от тях са били притежание на фамилии от цял свят. Възнамерявам да каня музиканти, които ще изпълняват парчета на акустични инструменти и ще създават неповторима атмосфера“, разкрива Станислав Гайтанджиев. Стилистът е решил да наложи като модна тенденция стила на българските възрожденци  – борци за свобода, писатели, поети, банкери, държавници. Подготвя да окачи портретите на Христо Ботев, Иван Вазов и други знаменити личности, които са били еталон на стил и изтънченост. Планира да създаде и специална атракция – прическа и фотография, съвместно с ретрофотото на Самоводската чаршия.

„Щастието е там, където са близките, приятелите и коренът ти“, убеден е Станислав, след толкова години странство.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “„Щастливите ножици” е новата атракция на старата столица

  • 01.02.2018 в 13:03
    Permalink

    А за плешивите, които непрекъснато се увеличават?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!