13 четения

Адвокати разследват безплатно историята на мъж фантом

23-годишният Илиян никога не е имал ЕГН и лични документи

 

ЕДИН ОТ КУРИОЗНИТЕ СЛУЧАИ НА РЕГИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ЗА безплатно консултиране във Велико Търново е за млад мъж, който никога не е имал ЕГН, няма лична карта, не може да започне редовна работа, не може дори да бъде съден или да напуска страната! С разследването се е заела адвокат Весела Йорданова, която била дежурна в центъра миналата седмица. При нея дошла майката Станка със сина си Илиян, който вече е на 23 години. Жената е родила четири деца от един мъж, с когото живеела на съпружески начала, но той починал. Семейството тъне в крайна бедност и след много ходене по различни инстанции най-сетне открили офиса на безплатните адвокати в старата столица, който функционира от март м.г.

Почти през целия си живот Станка живеела в стражишкото село Водно. В къщата си тя родила последното си дете през 1994 година. Кръстили го Илиян, занесли го в болницата в Стражица, която тогава е съществувала, а сега е само спешен център. Според нея били му издали акт за раждане, а детето било записано в общината. Когато завършило осми клас, в свидетелството е посочено ЕГН. После Илиян и семейството се преместили в Долна Митрополия, той бил записан в училище за трудни деца, където завършил десети клас. Хващал се на работа по строежи и на черно, където никога не му искали лична карта. Полицията го спирала и предупреждавала да си носи личната карта, той казвал, че въобще няма такава, но до някакъв интерес към проблема така и не се стигнало. Последно Станка искала документ от общината в Стражица през 2016 г., но й отговорили, че в ЕГН-то, което било записано в свидетелството от осми клас, фигурира друг човек, който също се казва Илиян, но е с друго презиме и фамилия и винаги е живял в Шумен. Акт за раждане на Илиян от Водно в общината нямало.

„Станка е работила в стопанството в село Водно, обикновена жена от бедно семейство. Казва, че Илиян е роден на 4 август 1994 г. Тя и синът и ни помолиха да им помогнем да си извади лична карта и да има ЕГН, защото той не съществува на практика. Оказа се доста сложно разследване, в което съм направила всичко възможно досега. Майката казва, че е имала акт за раждане на Илиян, но го била изгубила. Как детето е ходило на училище, как са му издали свидетелство за завършен осми клас с друга самоличност?”, разказа адвокат Йорданова.Тя опитала да намери и архивите на болницата в Стражица, но не успяла.

При проверките си се натъкнала и на другия куриоз – в ГРАО и в картона на майката четвъртото й дете било записано като Марийка, родена през 1996 г. и с имената на майката. Станка обаче никога не е раждала дете, което да не е било припознато от мъжа й и не е давала момиче за осиновяване! От момче, родено през 1994 г., нямало и следа. В картона на покойния баща Йордан пък били записани само две от четирите деца.

Единственото, което вероятно ще бъде направено след това разследване, е завеждане на съдебно дело в Горнооряховския районен съд за издаване на служебно ЕГН и пак от служебно назначен и безплатен адвокат. Според адвокат Йорданова проблемът може би е свързан с регистрите на ГРАО, когато те са били на хартиен носител и нещо по веригата се е изгубило и объркало. Но чак път толкова – хем да си господин никой, хем да си от Шумен и хем да си и Марийка?

През миналата година Регионалният център за консултиране към Адвокатската колегия във Велико Търново е разгледал 47 случая и е дал толкова безплатни консултации на различни хора. Най-честите случаи са били свързани с делби, с уреждане на имотни отношения, с аренда и земи, с трудови отношения с работодател, като вече има и случай, в който човекът си е получил парите преди да се стигне до съд, обобщи адвокат Ирена Стасинопулу, координатор на центъра и зам.-шеф на адвокатската колегия във Велико Търново.

Нели СУКОВА

Един коментар за “Адвокати разследват безплатно историята на мъж фантом

  • 02.02.2018 в 22:08
    Permalink

    Те това е ГРАО и той дава списъците по които гласуваме,хахахахахаха

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *