Бюрата за правостоящи допринасят за отслабване на служителите

Заседналият начин на живот в последно време често е нарочван за „виновник“ за епидемията от затлъстяване, както и за увеличаването на случаите на сърдечносъдови заболявания и диабет. Служителите в офиси, които желаят да отслабнат и да се погрижат за здравето си, могат да се възползват от бюрата за правостоящи, предаде ДПА, позовавайки се на резултатите от американско изследване.
За целите му специалисти от клиниката „Мейо“ в Рочестър, Минесота, са анализирали 46 предишни проучвания. Изследователите са установили, че когато човек стои прав, изгаря 0,15 калории повече за минута, отколкото в седнало положение. Това означава, че индивид с тегло 65 килограма, който стои изправен шест часа дневно, вместо да седи, може да отслабне с 2,5 килограма годишно при непроменен калориен прием.
Стоенето в изправено положение на работното място не само допринася за изгарянето на повече калории – увеличената мускулна активност се свързва с понижен риск от инфаркт, инсулт и диабет, отбелязва ръководителят на изследователския екип д-р Франсиско Лопес-Хименес.
Направеният от специалистите анализ е показал, че в САЩ хората прекарват в седнало положение над седем часа дневно, а в Европа – между 3,6 и 6,8 часа на ден.
Предишно проучване е установило, че работата в изправено положение повишава продуктивността на служителите.
В Германия диетолози и експерти по гръбначни проблеми отдавна препоръчват продължителните периоди на заседяване да бъдат прекъсвани с кратко раздвижване. Според тях продължителното стоене в изправено положение не е най-добрата опция, тъй като в дългосрочен план може да доведе до мускулно-скелетни проблеми.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *