13 четения

Лозята са по-резистентни към сушата, отколкото се смяташе досега

Лозята са по-резистентни към сушата, отколкото се смяташе досега, но ще са по-уязвими към климатичните промени, които увеличават честотата на горещите вълни, и към намаляването на валежите, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
„Лозята са с по-голям от смятания досега от учените потенциал, що се отнася до резистентността към сушата, и това е по-скоро оптимистично послание за бъдещето на виното – заяви съавторът на изследването Силвен Делзон от Френския национален институт за селскостопански изследвания в Бордо. – Изследването ни, ползвало данни за последните 15 години, показва, че няма промяна в резистентността на различни сортове грозде към сушата.“
Въз основа на продължителни наблюдения в два от най-големите винарски района в света – Сент-Емилион в департамента Жиронд във Франция и долината Напа в Калифорния, учените заключили, че лозята никога не са достигали своя смъртоносен праг.
Като изследвали регулирането на транспирацията на лозя – първия отговор на сортове грозде, сред които сира и гренаж, към засушаването, учените констатирали, че при липса на вода отделните сортове придобиват едно и също поведение. Лозята не са достигнали смъртоносния си праг по време на сушата в началото на века. Климатичните промени обаче ще увеличат стреса и ще намалят предела на хидричната сигурност, отбелязват учените.
Изследването позволява също да се открие промяна в уязвимоста на лозята към липса на вода през лятото и да се установи, че те са по-резистентни след чести и интензивни суши.
„В Жиронд някои сортове грозде ще са по-засегнати от други – уточни Делзон. – В долината Напа, където климатът е по-сух, отколкото в района на Бордо, лозята се напояват и това ги прави по-уязвими към бъдещи суши, защото пределът им на резистентност към липсата на вода е ограничен.“

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *