Новини

Абитуриентката Яница Стойкова стана най-добрият млад преводач на България

ВЪЗПИТАНИЧКАТА НА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЯНИЦА СТОЙКОВА СТАНА НАЙ-ДОБРИЯТ МЛАД ПРЕВОДАЧ НА БЪЛГАРИЯ. Тийнейджърката спечели конкурса по превод на Европейската комисия Juvenes Translatores.

Яница, която тази година е абитуриентка в паралелката по английски и немски, е успяла да спечели конкурса в конкуренция с още 75 ученици от 17 училища в страната. Тя е превеждала текст за създаването на Европейския съюз от немски на български език.

По традиция победителката ще получи наградата си на тържествена церемония в Брюксел в началото на април. Отличието ще й бъде връчено от Гюнтер Йотингер, комисар за бюджета и човешките ресурси.

Освен Яница в състезанието са участвали още четири момичета от Езиковата гимназия в старата столица. Две от тях също са успели да се преборят за отличия – Надежда Садинова, която е избрала да превежда от английски и Симона Хинова, която се е състезавала с превод от испански.

Яница е вторият възпитаник на търновската езикова гимназия, който печели престижното отличие. Преди шест години с титлата за най-добър млад преводач в България се окичи и Пламена Милева.

Според правилата на езиковото състезание жребий определя кои училища имат право да участват в него. Той е дал шанс на три училища от Велико Търново да изпратят свои ученици – Езикова гимназия, Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” и Американския колеж „Аркус”.

One thought on “Абитуриентката Яница Стойкова стана най-добрият млад преводач на България

  • Браво ,Яни!Невероятно умно и възпитано момиче!Продължавай все така!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *