24 четения

ВРЕМЕТО: Вторник и сряда остава топло за сезона, по-чувствително и продължително захлаждане започва в петък

През нощта ще има незначителна до променлива облачност. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между минус 2 и 1 гр. За В. Търново се очаква минимална температура минус 2. През деня ще преобладава време с променлива облачност. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 8 и 11. За В. Търново се очаква максимална температура 10 гр. Атмосферното налягане бавно ще се понижава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 20.2 през 1970 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 24.0 гр. през 1956 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 26 минути и ще залезе в 17 часа и 37 минути. Фаза на Луната: пет денонощия след пълнолуние.

От сряда до петък облачността ще се променя динамично, често ще бъде значителна, в сряда и четвъртък на места са възможни слаби превалявания от дъжд. В сряда ще духа слаб до умерен вятър от изток. В четвъртък и петък вятърът ще бъде слаб, без определена посока до тихо. В събота, неделя и понеделник се очаква облачно време с превалявания от дъжд и мокър сняг. По-интензивни валежи се очакват в събота и неделя. В събота ще духа слаб до умерен вятър от североизток, в неделя вятърът ще бъде слаб до умерен от северозапад. В понеделник се очаква слаб вятър, предимно от север-североизток.

До четвъртък времето ще се задържи топло за сезона. Минималните температури във вторник и сряда бъдат между минус 2 и 1, в четвъртък – между 0 и 3. Максималните ще бъдат между 8 и 11. От петък ще започне захлаждане, което ще продължи и след края на прогнозния период. Минималните температури в петък ще бъдат между 1 и 4, през следващите дни до понеделник – между минус 2 и 1. Максималните температури ще бъдат между 3 и 6.

Над западните и централни части на Стара планина във вторник ще има променлива облачност с умерен вятър от запад. Максималната температурата на 1200 м ще бъде около 2. От сряда до петък облачността ще бъде значителна, в сряда и четвъртък  на места със слаби с превалявания от дъжд, над 1700-2000 м – от сняг. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад. Максималната температурата на 1200 м ще бъде между 4 и 7. От събота до понеделник ще бъде облачно и мъгливо с превалявания от дъжд, над 600 – 1000 м – от сняг. По-интензивни валежи се очакват в събота и неделя. В събота ще духа умерен до силен вятър от изток, в неделя и понеделник вятърът ще бъде умерен до силен от север-северозапад. Максималната температурата на 1200 м в събота ще бъде около минус 1. В неделя и понеделник ще се понижава до минус 3 – минус 5. Температурите на 2000 м от вторник до четвъртък ще бъдат с около 2 – 3 гр. по- ниски от тези на 1200 м, от петък до неделя – с 5 – 6 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *