Писателят Нидал Алгафари представя 4 свои книги във Велико Търново

Писателят  Нидал Алгафари представя 4 свои книги – „Боже, защо Господ лъже?“, „Аллах, милост нямаш ли?“, „Любиш ли ти Бог си!“ и последната „Орисани да избираме“
Книгите са художествени романи, не са теологични. Разказват основно за българските обичаи и традиции. През живота на героите, разбираме за калушарстквото, нестинарството, Еньов ден, Спасов ден и още много бюлгарски празници и обичаи. Героите в романите на Нидал Алгафари оживяват пред нас благодарение на писателския му талант и умението да предава чувство на битието им. Четейки тези книги онова отминало време ни завладява с присъствието си и начина по който е представено. Усещаме  красотата и разнообразието на  българските народни обичаи, които са езически. Има и попове, монаси, дервиши, богомили, даалии, казалбаши, нестинари. Все едно си правим една разходка във времето, като в приказка която не искаме да свърши.
Природните описания и любовните истории в книгите са посгинати в типичния за този автор стил, с много детайли и много чувство. Има и мистика, има и самодиви.
Писателят категорично се обябява срещу насилието под каквато и да е форма, застава на страната на толерантността.
В романите авторът  ни напомня и  за места и личности, които разкриват силата на българския дух – Рилския, Бачковския, Преображенския и Троянски манастири, мостовете на Кольо Фичето. Роденият от смесен брак на българка и сириец режисьор признава, че е 150% българин. И за написването на книгите го провокирали уроците на дъщеря му. „Когато започнахме да търсим материали за историята и исторически личности се убедих, че за някои от тях информацията е твърде малко“, разказа пред присъстващите Алгафари. Той е убеден, че  има имена от българската история, които  заслужават много повече от няколкото реда в учебниците.Чрез книгите си  Алгафари се опитва и да опише реалния образ на чорбаджията,  на богатия човек от онова време. Чорбаджиите са наричани изедници, но благодарение на тях са строени църкви, манастири, училища.Авторът ни пренася в един различен свят, едновременно близък и далечен, познат и непознат. Следваме героите и техните истории и се замисляме за традициите, историята, любовта и помним основното му послание -“ Да се опитаме да бъдем по-добри!“

One thought on “Писателят Нидал Алгафари представя 4 свои книги във Велико Търново

  • 05.02.2018 в 2:13
    Permalink

    Чела съм само избраните откъси и не нямам позитивни впечатления. Има доста порно, на места детско, защото героинята е по 15 години. За детско порно по света наказват. Православните миряни и клирици са представени в лоша светлина и понякога доста лъжливо. Никой свещеник не благославя прелюбодейството на Спасов ден. Оправдава се убийството в един от откъсите. Освен това авторът не уважава православните празници, но поздравява във фейсбук за мюсулманските такива. Мисли, че Исус Христос е пророк, а не Бог, което е част от исляма и противоречи на християнството. Критичните мнения във фейсбук страницата на книгите му биват отбелязвани като спам и скривани от посетителите. Не е дори 50 % българин.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.