Новини

Галерията в Търново показва военни графики на Борис Денев

60 ГРАФИКИ ПОКАЗВА В ИЗЛОЖБАТА „ФРОНТОВИ ЕТЮДИ” ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ „БОРИС ДЕНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Експозицията е посветена на 135-ата годишнина от рождението на Борис Денев, а всички графични творби са от фонда на Националния военноисторически музей и от галерията в старата столица. Изложбата ще бъде официално открита тази вечер в 18 часа.

Всички графики са на военна тематика, защото Борис Денев е участвал в три войни като военен художник. Бил е в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война и създава творби, които остават в историята не само като художествени произведения, но и заради историческата си достоверност.

С молив, креда, въглен и пастели са рисувани творбите на Борис Денев, които галерията показва. Експозицията е нестандартна, защото художникът е познат повече като живописец, но той прави и архитектурни пейзажи от града. Най-малко познат е Борис Денев именно като фронтови художник, който първоначално е бил записан в списъците на 20-и пехотен търновски полк като „редник Борис Денев Чоканов – санитар”.

В затишията между сраженията Борис Денев увековечава в стотици ескизи, скици и рисунки бойната слава на България и подвизите и саможертвата на нейните синове, от които рисунки и ескизи по-късно се раждат вълнуващи художествени произведения. Направените скици с молив по време на войната през 1913 г. са изложени в големия салон на Военния клуб, където Борис Денев прави първата по рода си изложба от рисунки с молив. От тях 70 се намират във фондовете на Военноисторическия музей.

Експозицията „Фронтови етюди” е организирана от галерия „Борис Денев”, Община Велико Търново и Националния исторически музей. Тя ще остане отворена за посетители до 27 февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *