Новини

Малчугани правят репродукции на велики майстори и се учат да бъдат художници

Ателието е сбъдната мечта на Галина Николова

 

МАЛЧУГАНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ УЧАТ ДА РИСУВАТ, КАТО ПРАВЯТ РЕПРОДУКЦИИ НА ВЕЛИКИ МАЙСТОРИ В АРТ АТЕЛИЕТО НА ХУДОЖНИЧКАТА ГАЛИНА НИКОЛОВА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Децата могат свободно да експериментират с техники и материали, насърчавани и подкрепяни от преподавателката си, която е категорична, че свободата да опитват прави малките й възпитаници смели художници. „Аз съм научила всичко по трудния начин, затова сега никога не обяснявам на децата, че някоя от техниките е по-трудна от останалите. Няма трудно и лесно, всичко е възможно и аз на това искам да ги науча. Да не се страхуват от големите майстори. Тях ние ползваме като буквари, учим се на композиция, на колорит. Благодарение на майсторите в изобразителното изкуство усвояваме и историята на изкуството – леко, без ограничения и правила, като игра и забавление“, казва Галина, докато показва произведенията на своите деца. А те вече са рисували портрети на Пикасо, Маркес, Ван Гог.

11-годишният Габриел, който е футболист в „Етър 2006“ и ученик в Спортното училище във Велико Търново, е майсторът на портретите. Преди време малчуганът нарисувал Васил Левски и този портрет според неговата преподавателка е най-добрият портрет на Апостола, правен до момента. Габриел пристига за урока първи и веднага се настанява на мястото си, вади моливи и картон и започва да рисува портрет на жена. „Тук ми е интересно и се забавлявам, затова не ми тежи да идвам дори и в събота. Предпочитам да съм тук, вместо да играя с други деца навън“, признава Габриел, който започнал да посещава ателието, когато бил на 8 г. и оттогава не се е отказвал. Казва, че може да рисува всичко, но особено го привличат лицата на хората. Досега не е опитвал да нарисува само себе си, но след като установява този факт, Габи приема идеята и двамата с Галина Николова се уговарят, че това ще е една от следващите му задачи.

30 деца на различна възраст посещават заниманията в ателието на Галина Николова. Тя познава отлично всяко свое дете и дълго може да говори за талантливите си ученици. Признава, че искрено се радва и се възхищава на цветовете, които шестгодишната Сема Адемова вече може да използва в рисунките си. Невероятни са цветовете от света и на Ема Стоянова, която е само на 8 г., на Вероника Павлова, която е на 11, на Християна, Кати и Стефан Кожухарови, които са само по на 4, 7 и 8 г. Малките рисуват заедно с по-големите и така взаимно се учат, казва Галина докато показва работите на дванадесетгодишната Михаела Борисова, на Мария Цанева, Тома Радков, Светлана Петрова, които са вече на 14 и на две години по-голямата Рея-Сияна Петрова. Всички те вече могат свободно да интерпретират различните жанрове – пейзаж, портрет, фигурална и абстрактна композиция, натюрморт.

„Всъщност идеята да отворя вратите на моето ателие за децата се появи, след като се роди дъщеря ми Мария. Искаше ми се тя да расте сред боите и картините заедно с други деца, които обичат да рисуват. И сега намира време за ателието, въпреки че свири и на пиано“, разказва Галина. След това допълва, че децата са толкова креативни и вдъхновени, че имат сили и време да се занимават и с друг вид изкуство. 10-годишната Мия Георгиева свири и на цигулка, и спортува, Дара Джанабетска, която също е на 10, ходи и на балет, и на пиано, деветгодишната Даная Бенкова ходи на уроци по флейта, Тея Любенова, която е само на 6, свири на пиано, Никола и Ваяна Николови и рисуват, и са цигулари.

„Не ми е трудно да правя и двете – да рисувам и да свиря. Аз от малка обичам да рисувам, затова идвам в ателието“, казва Тея номер 2. Тя е с фамилия Тодорова, на 7 години е само, нищо, че няколко пъти повтаря как от много малка рисува и обича музиката. Свири на класическа китара и е първокласничка в ОУ „Патриарх Евтимий“.

ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ДЕЦАТА НА ГАЛИНА НИКОЛОВА СА ОТКРИЛИ ТАЛАНТА СИ НА ХУДОЖНИК ИМЕННО ПРИ НЕЯ, СЛЕД КАТО УЧИТЕЛИТЕ В УЧИЛИЩЕ СА ИМ ОБЯСНИЛИ, ЧЕ ТЕ НЕ МОГАТ ДА РИСУВАТ. „Няма човек, който да не може да рисува. Стига желание да има, останалото е въпрос на инструменти, които аз тук давам и на вдъхновение. За съжаление, често виждам хора със заключени таланти, защото някой им е казал, че не могат нещо. И те наистина спират да го могат. Ако ти кажат, че пееш фалшиво, ти наистина започваш да пееш фалшиво“, казва Галя. Затова тя оставя децата си да рисуват с каквато техника желаят. Никога не им обяснява, че маслените бои са само за майсторите и малчуганите създават шедьоври с маслени бои. Част от произведенията им бяха подредени в изложба в Скай центъра във Велико Търново, където експозицията все още може да бъде разгледана.

В края на миналата година прекрасните пейзажи на Мия и Дара станаха част от празника на християнското семейство в мола, експресивните платна на дванадесетгодишната Радина Иванова са ставали красив фон на няколко концерта на близначките Теди и Алекс Даскалови, а Васко Чанев, който е само на 11, има зад гърба си една самостоятелна изложба във фоайето на Регионалната библиотека.

Освен деца в ателието на Галина Николова рисуват и възрастни хора, които посещават заниманията за удоволствие. Най-упорита от всички се оказала Елица Кръстева, която ходи на уроци от самото начало на школата. А школата съществува от 2010 г. Сега заедно с Елица в ателието вече рисува и деветгодишната й дъщеря Рада.

„Винаги съм искала да преподавам и това ателие е моята сбъдната мечта си. Децата са толкова искрени, че превръщат работата в забавление. А възрастните, които идват тук, за да се откъснат от ежедневието си, откъсват и мен от моето”, признава Галина, която е завършила Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” при проф. Николай Русчуклиев. След това започнала да прави дисертация за арбанашките църкви, запленена от стилистиката на стенописите. Станала доктор по изкуствознание, но не загърбила рисуването. Ателието, в което се събират учениците й, е пълно с нейни картини, които чакат да бъдат показани в изложба.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *