19 четения

Музиканти свириха на ледени инструменти на фестивал в Норвегия

Лъч синя светлина пада върху полупрозрачен рог, от който се чува глух звук – при много ниски температури музиканти придават живот на ледени инструменти в рамките на фестивал в Норвегия, предаде Франс прес.
В покритото със сняг селце Финсе, на 195 км западно от столицата Осло, до което може да се стигне единствено с влак, температурата е минус 24 градуса Целзий. Зрители са заели места върху пейки от лед, за да присъстват на ежегодния Леден музикален фестивал. Амфитеатърът е иглу от сняг и лед, построено от доброволци. Под безоблачно небе перкусионистът Терие Исунгсет, който е и диригент на оркестъра за този единствен по рода си фестивал, свири на ксилофон, чиито пластини са от лед.
„Нямате представа колко е трудно да се свири на музикални инструменти, които са на път да се стопят“, каза той.
Контрабасист пък плъзга лъка върху кордите на музикалния си инструмент, чийто гриф е от лед.
„Попаднали сме по средата между изкуството и лудостта – се пошегува британският фотограф Емил Холба, който участва в организирането на фестивала. – Нещата могат да вземат неприятен обрат – възможно е музикални инструменти да се счупят, но публиката харесва чистия звук.“
Фестивалът за пръв път се състоял през 2006 г. в съседното курортно селище Гейло, но днес там климатът не е достатъчно студен. Дори във Финсе климатичното затопляне уврежда качеството на леда.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!