57 четения

Нощ на Хари Потър събра деца в библиотеката в кв. „Бузлуджа“

НОЩ НА ХАРИ ПОТЪР СЪБРА ПОЧИТАТЕЛИ НА ПОРЕДИЦАТА ВЪВ ФИЛИАЛА НА РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ В КВ. „БУЗЛУДЖА“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. 25 момичета и момчета на възраст от 7 до 12 г. се забавляваха с магиите на любимия си герой и участваха в игри, които възстановяват моменти от книгите на Джоан Роулинг.

Тийнейджъри от неформалния клуб „Хари Потър“ организират за втори път нощ на прочутия герой. Те са автори и на всички игри, в които са успели да привлекат свои приятели и съученици. Преди да започнат да се забавляват, децата е трябвало да се разделят на четири групи, които отговарят на четирите дома в книгите за Хари Потър. С разпределителна и, разбира се, вълшебна шапка всяко дете е научило в кой дом ще поживее за около час, докато продължава вечерта. Така са се оформили обитателите на домовете Грифиндор, Слидерин, Хафълпаф и Рейвънклоу. След това всички те е трябвало да измислят лого на своя дом, да определят с вътрешна игра на въпроси и отговори кой ще им стане префект. После пак с въпроси са решили кой от всичките 25 последователи на Хари Потър е най-вещ в магьосническите дела. Кулминацията на вечерта е бил четвъртият кръг от състезанието, в който децата са правили магии и магьоснически смеси. Домовете Слидерин и Грифиндор в крайна сметка са се оказали победители в надпреварата, но награди е имало за всички активни участници в Нощта на Хари Потър. Както и лакомства, които също са били копие на храната, която героите в поредицата хапват – желирани мишки, червеи и други представители на животинския свят.

В истински вълшебен замък е била превърната библиотеката в кв. „Бузлуджа“ заради Нощта на Хари Потър. „Постарахме се да направим мястото забавно за децата и вълшебно, затова тук имаше паяжини, паяци, сови, които разнасят писма, според поредицата, колби, шишета, буркани, за да има къде да си забъркват магиите. Направихме им и цяло поле с мандрагора, коренът, който е отвара за преодоляване на всички магии“, обяснява библиотекарят Николай Колев и допълва, че докато подготвяли вечерта според изискванията на доброволците от клуба на Хари Потър, той успял да научи, че мандрагората е корен, който наподобява човешко тяло, наистина има магически свойства и пищи, когато решиш да го откъснеш от земята.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!