120 четения

Магистралата ще виси 45 м над Хотница, недоволни спират проекта в съда

60 души от селото пратиха подписка срещу трасето, Момин сбор също готви бунт

 

СТРОИТЕЛСТВОТО НА НОВАТА МАГИСТРАЛА ОТ РУСЕ ДО ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ СЕ ЗАБАВИ МИНИМУМ С ПОЛОВИН ГОДИНА, СЛЕД КАТО 60 ЧОВЕКА ОТ ХОТНИЦА СА АТАКУВАЛИ В СЪДА ИЗБОРА НА ТРАСЕ И ДОКЛАДА И ИНВЕСТИЦИОННОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРОЕКТА, потвърди Господин Гюров, който представлява недоволните. „Ние не сме против магистралата, а против това тя да минава над главите ни и да пресича защитената зона „Търновски височини“. Пътният възел към Самоводене, Павликени и т.н. ще е на 250 метра от селото, което ще вкара тежкия трафик при нас. Никакви шумозащитни съоръжения няма да ни предпазят, а като прибавим и това, че над главите ни ще има 50-метров мост си представете какво ще е в Хотница – досега смятано за едно от най-чистите и привличащи туристи селища. Изпратили сме предложение трасето да мине източно от Ресен, а не западно – както е сега и да е близо до Горна Оряховица, Лясковец, железопътния възел и летището. Този вариант бе наложен силово, а виждате, че нито една община не е доволна от него“, коментира Гюров.

Проверка на „Борба“ показа, че жалбата е подписана и от доста британски поданици. Всички негодуват от виадукта, дълъг около километър, който ще се извива над Хотница и ще преодолява денивелация от 45 до 70 метра.

 

ЖАЛБАТА В СЪДА СРЕЩУ ИЗБОРА НА ТРАСЕ ЩЕ СЕ РЕШИ В ЕДНО ЗАСЕДАНИЕ

 

По закон Върховният административен съд трябва да се произнесе до 6 месеца, като решението е едноинстанционно. Каквото и да е то, крайната дума за този вариант на трасето ще има министърът на регионалното развитие и благоустройството. Заради сроковете със сигурност строителството на новата магистрала няма да започне през 2019-а, както бяха първоначалните намерения, а най-рано през 2020-а.

„Борба“ на няколко пъти предрече подобно развитие на нещата, тъй като жители на доста от великотърновските села бяха против това трасе. Срещу него се обявиха бизнесмени, общински съветници и общественици от Горна Оряховица и Велико Търново с мотив, че наложеното силово трасе заобикаля конгломерата, който Триградието образува, а фирмите ще търпят допълнителни транспортни разходи, тъй като отдалечеността на новия път е значителна. Освен това в момента пътуването от Велико Търново до Русе е 103 км, а предпочитаният от пътната агенция вариант предвижда магистралата да е с дължина от 133 км.

 

КАК ПРЕМИНАВА МАГИСТРАЛАТА ПРЕЗ РАЙОНА?

 

Трасето преминава между Ресен и Водолей, като р. Росица се пресича с мост, дълъг 677 метра. Продължава покрай р. Росица и р. Негованка и продължава западно на 1500 м от на Ресен. Тук е и една от площадките за отдих. Следва пресичане на жп линията София – Варна и преминаване над река Негованка с мост, дълъг малко над километър.

Трасето продължава западно на 550 м от регулацията на Хотница и пресича р. Бохот. Теренът след реката е изключително стръмен. На разстояние от 300 – 400 м трябва да се преодолее денивелация от 70 м, което налага изграждането мост с дължина от 1117 м с височина на стълбовете до 45 м, под който ще мине и сегашният път Хотница – Момин сбор.

Сегашният главен път I-4 София – Велико Търново се пресича с надлез между Момин сбор и Леденик. Пътният възел е със свободна форма, като са осигурени безконфликтни връзки във всички посоки.

Местен път Хотница – Момин сбор, който е имал кръстовище с РП I-4 на това място (около бившата „Сръбска скара”) ще се затвори, защото не е възможно да се включи в някоя от връзките на магистралата, предвижда още проектът. Това няма да затрудни достъпа към Момин сбор, защото само на 1,3 км след пътния възел в посока София има друг път към селото.

След пресичането на сегашния главен път от София, теренът рязко пада към р. Янтра. На разстояние от 1200 м падът е 170 м и се налага изграждането голям мост. Той ще е с дължина от 1557 м и височина на стълбовете до 50 м. Тук са предвидени и 4 тунела, заради спецификата на терена – четири от тях ще са по лявото платно и два – по дясното.

След началото на тунел N 3 се пресича местен път Керека – Шемшево. Той ще премине над тръбата без да се налага реконструкцията му.

След излизането от тунели N 3 (дясна тръба) и N 4 (лява тръба) теренът се спуска към коритото на р. Дряновска река и с 1,4 километра мост се преминава над нея и железопътната линия.

 

 

2Десислав Йорданов – кмет на Хотница:

„Обещаха ни шумозащитни прегради, магистралата ще развие селото“

 

– Не бива да се подценява и фактът, че магистралата ще допринесе за развитието на селото – имотите ще поскъпнат, ще има инвестиции. Ние ще имаме и пътен възел, докато Ресен например – няма. Изпратил съм становище, че желаем шумозащитни прегради. Обяснено ни бе, че те ще спират шума. Трасето няма как да се измести, защото би преминало до водопада. Смятам, че сегашният му вариант е добър и защитава обществения интерес.

 

 

27783343_10157114872878047_845379205_nГосподин Гюров:

„Признават, че сегашното трасе ще увреди природата, но въпреки това го избират, защо!?”

 

„В оценката за въздействие върху околната среда се казва, че този вариант на магистралата ще увреди защитената зона, в която е Хотница и преминаването оттук е недопустимо. Въпреки това е предпочетен този вариант, интересно е защо!? Изпратили сме подписка и възражение до Агенция пътна инфраструктура и отговорът им бе, че ако се премести трасето към Горна Оряховица ще е в конфликт с АМ „Хемус“, но е логично да попитаме – защо, нали те все пак трябва да се пресекат някъде? Сега ще ни изкарат какви ли не, че пречим и ще търсят кой стои зад нас. Ние сме обикновени хора – жители на Хотница и Момин сбор, и не преследваме ничии интереси освен тези, които гарантират избора на най-късо и неувреждащо природата и хората трасе.“

Стилян НАЙДЕНОВ

15 коментара за “Магистралата ще виси 45 м над Хотница, недоволни спират проекта в съда

 • 07.02.2018 в 12:42
  Permalink

  Къда са местните кметове на Търново, Горна и Лясковец? Те за кой вариант на магистралата са? Каква е тяхната официална позиция? Или нямат мнение и позиция! И какво направиха, правят и ще правят за да мине магистралата близо до триградието, какъвто е интереса и желанието на над 95% от жителите на трите общини? Такива важни за столетия напред проекти трябва да се решават само след местни референдуми и националните институции като АПИ да се съобразяват с техните решения. Нали сме демокрация? Защо АПИ налага силово и еднолично това решение, въпреки протестите на хората и въпреки отрицателната еко оценка? АПИ държава в държавата ли е? Или имат прикрити лични и корпоративни интереси? Защо трябва да пътуваме с 30 км на посока по-вече от сегашното трасе? Защо трябва да харчим повече гориво за тези 30 км в повече? Така ли ще предпазваме природата? Или така ще пълним джобовете на петролното лоби (бензиностанциите) с 30% повече?
  В-к „Борба“ защо спи и не пита? Няма ли журналисти в този вестник или има само „журналя“? Защо няма една анкета на сайта ви с един въпрос и няколко отговора, нищо че няма да е представителна? Защо не направите интервюта със светата троица – кметовете на Търново, Горна и Лясковец и да ги публикувате? Къде са местните депутати и каво правят за магистралата? Питайте и пишете.
  И една прогноза. Този вариант на магистралата няма да го бъде. Ще има нови жалби и дела срещу това трасе и реално проектиране и строителство няма да има поне още 30 години. А може би това е скритата цел на АПИ – да не се строи магистрала между Русе и Търново?

  Отговор
 • 07.02.2018 в 13:27
  Permalink

  Ако ще я правят свинските фирми, по добре да заобикалят собственостто МИ!

  Отговор
 • 07.02.2018 в 13:50
  Permalink

  01.30.2018 : https://www.borbabg.com/2018/01/30/магистралата-русе-велико-търново-ще/
  “ Според проекта аутобанът минава на 300 метра западно от последните къщи на Водолей, на 500 метра източно от Хотница и 270 метра от Хотнишкия водопад. “
  07.02.2018 : „…Трасето продължава западно на 550 м от регулацията на Хотница и пресича р. Бохот. …“ и нито дума за каньона и водопада вече, и =>
  Десислав Йорданов- кмет на Хотница : “ Трасето няма как да се измести , защото би преминало до водопада.Смятам, че сегашния му вариант е добър и защитава обществения интерес“ ?????

  Отговор
  • 07.02.2018 в 15:27
   Permalink

   Според мен даже няма проект. Има само една идея за трасе. Някой виждал ли е проекта, поне в първичният му вариант наречен идеен проект?

   Отговор
   • 12.02.2018 в 19:52
    Permalink

    Дори и да го построят, международния трафик няма да минава оттам. 30% е съществено. Съдейки по рисунките на Борба – проекта е доста съмнителен -3 варианта, от които 1 отпада веднага. Защо не ползват общ път от Ресен до Първомай с АМ Хемус например?

 • 08.02.2018 в 12:53
  Permalink

  А Шемшево и Леденик да го ду*ат!
  Някой пита ли ги, дали искат над техните глави да бучат денонощно коли и камиони?
  Както е заобиколено поречието на р. Янтра с високи хълмове ще има да кънти и отеква надалече!
  Да ся вдигаме братя и сестри на востание, да не спим, че най-много ние ще изпатим!
  Що тъй никъде не видях изявление по въпроса от двата кметя, незнам?

  Отговор
 • 08.02.2018 в 12:55
  Permalink

  Ako vestnik Borba naistina iska da pomogne na Hotnica – izpratete reporter da se sreshtne s jitelite na seloto koito sa protiv, pokanete I anglichanite koito jiveiat tam – zashto edno ecologichno selo triabva da bude prevurnato v shumno miasto s trafik ot tejkotovarni avtomobili koto da minavat na 300 metra ot vodopada? Ne pitaite kmeta toi zashtitava svoite interesi da si prodade zemiata skupo za magistralata. Idete I pri kmeta na Veliko Turnovo – da se pogriji za Hotnica I horata koito jiveiat tam, toi ima dostatuchno vlijanie, v sutrudnichestvo s deputatite ot Veliko Turnovskia region da napraviat neshto da se spre tova bezumno stroitelstvo tolkova blizo do jivopisnoto Hotnica. Oshte neshto – ako se viarva na publikaciite – sushtestvuvashtiat put Veliko Turnovo – Ruse e 103 km, a po novoto trase za magistralata s variant blizo do Hotnica shte bude 130 km. Iavno tova ne e dobur variant I triabva da se spre! Prizovavam jurnalistite ot vestnik Borba da izpylniat grajdanskiat si dulg I da raznishtiat koi e zainteresovan ot tozi variant!!!

  Отговор
 • 08.02.2018 в 13:36
  Permalink

  Във всички случаи недоволни винаги ще има. Хем искат да пътуват добре, хем да им минава на близо пък да не шуми и да не замърсява. На кого да се угоди.

  Отговор
 • 08.02.2018 в 15:03
  Permalink

  Този вариант на магистралата е абсурд.

  Отговор
 • 08.02.2018 в 15:29
  Permalink

  Спокойно, все още няма проект. Те този, който се гласеше да строи го гръмнаха – и сега не могат да разделят баницата

  Отговор
 • 08.02.2018 в 17:21
  Permalink

  Абе най добре да не ви правят магистрала. Стойте си тъпи селяни до хотнишките височини и пак плачете че сте бедни. Става същата работа като АМ Струма. Заради едни костенурки и жалби на природозащитници сумати народ се изби по ония завои.

  Отговор
 • 08.02.2018 в 22:20
  Permalink

  Прави са хората от Хотница и Момин сбор, които протестират. Престъпниците от АПИ и някои местни бандити пренебрегват най добрия вариант. Публикуван е във вестник „Борба “ на 14. 12.2017година . Най късият, с най ниска цена, най полезен. По този вариант пътят минава източно от Велико Търново. Ще обслужва и трите града. Свързва със съществуващия при гр. Килифарево, който също се развива, като промишлен център. Вариантът на трасето през землищата на Момин сбор, Леденик, Шемшево, Буковец, Дебелец е престъпление. Свързването при Соколово също. Унищожават се земеделски земи , гори, уникални природни забележителности и местообитания на животни. Избират най дългия вариант за да откраднат повече.

  Отговор
 • 12.02.2018 в 13:25
  Permalink

  Безумие е магистралата да минава на 250 метра от Хотница и на 80 метра от Дебелец!
  Звучи като геноцит за живеещите там!

  Отговор
 • 12.02.2018 в 13:30
  Permalink

  Интересно как бабите от Хотница ще забогатеят от магистралата? По-скоро ще се доразболеят.
  То в Хотница не че има мнго хора.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!