77 четения

Омбудсманът Мая Манолова в Горна Оряховица: „Всички, които не са получили заплатите с давност до три години, могат да ги търсят като обезщетения”

70 човека са били изслушани вчера в приемната в железничарския град

 

СЛУЖИТЕЛИ НА БДЖ „ПЪТНИЧЕСКИ ПРЕВОЗИ“ И РАБОТНИЦИ ОТ ТРИ ГОРНООРЯХОВСКИ ФИРМИ СЕ ОПЛАКАХА ВЧЕРА НА ОМБУДСМАНА НА БЪЛГАРИЯ МАЯ МАНОЛОВА ОТ НЕКОРЕКТНИ РАБОТОДАТЕЛИ. Служителите в БДЖ са поискали съдействие, защото работният им ден продължава между 15 и 20 часа, като обичайно започва в 3,30 сутринта и приключва в 22,30 вечерта. „Ще имаме срещи с ръководството на БДЖ, защото това е неприемливо работно време, а и като знаем в какво състояние са пътническите ни влакове, е ясно и при какви условия работят тези хора“, заяви Мая Манолова, която вчера направи първата си изнесена приемна в Горна Оряховица. Омбудсманът на България допълни, че екипът й ще реагира и на сигналите от работниците с неизплатени заплати от трите фирми, „Зенит 21“, „S Секюрити“ и „СОТ 62“.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ
Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Жалбите, свързани с некоректни трудово-правни взаимоотношения и неизплатени трудови възнаграждения, са приоритет за нас. Тези хора от Горна Оряховица, както и всички останали, които не са си получили заплатите с давност до три години назад, т.е. след 1 февруари 2015 г., могат да си ги получат като обезщетения, стига да подадат заявления към НОИ. Могат да сигнализират и на телефона на социалния отдел при нас, който е 0895 663 573. Срокът за подаване на тези заявления обаче е само три месеца, затова за нас е много важно тази информация да стигне бързо до потърпевшите“, каза Мая Манолова.

257 МЛН. ЛЕВА Е БЮДЖЕТЪТ НА ФОНДА ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ВЗЕМАНИЯТА НА РАБОТНИЦИ ОТ ПРЕДПРИЯТИЯ В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ, откъдето хората могат да получат обезщетения. Средствата във фонда са набирани от отчисления на работодателите в България. Сега фондът ще изплати обезщетения на хората при заварено положение, но след това средствата от него ще бъдат ползвани изключително за компенсиране на работници във фирми, обявени в несъстоятелност. Над 500 заявления от работници с неизплатени заплати са подадени в НОИ до този момент. Потърпевшите работници са от цялата страна, като преобладаващо са били заети в частния сектор. Средно на работник се падат от две до три неизплатени заплати, които са около 1500 лева.

70 ЧОВЕКА С РАЗЛИЧНИ ПРОБЛЕМИ СА БИЛИ ИЗСЛУШАНИ ВЧЕРА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ОТ МАЯ МАНОЛОВА И ЕКИПА Й. С омбудсмана са разговаряли работници от „Аркус“, жители на с Първомайци, които се оплакали, че след монтиране на нови електромери, сметките им за ток скочили драстично. Мая Манолова е приела жалби срещу банки, монополисти, частни съдебни изпълнители. От гражданския съвет „Човеколюбие“ в Горна Оряховица са потърсили съдействие от Мая Манолова заради желанието си да възстановят Първото килийно училище в града, което е строено през 1822 година, както и за идеята си да направят Дом за възрастни хора.

58 сигнала е приел екипът на омбудсмана само от Горна Оряховица миналата година, 51 от тях вече са приключени. Откакто Мая Манолова е на този пост, тя е разглеждала общо 111 жалби от железничарския град.

Вчера Мая Манолова беше и в училището по изкуства и занаяти за социално слаби деца във великотърновското село Русаля. Там тя е разговаряла с мениджърите на началното школо, които са потърсили нейното съдействие, за да получи училището национален статут. „Трудно се поддържа такава кауза, знам го, защото и ние сме подкрепяли талантливи деца. Предстои да организираме кръгла маса, в която да обсъждаме възможностите талантливи деца от социално слаби семейства да бъдат подпомагани, ще опитаме да съдействаме и на това училище, но първо ще трябва да направим проверки какви са възможностите държавата да помага. Вероятно ще се върнем при тези деца пак и ще изкараме един цял ден с тях, за да видим как работи системата“, каза още г-жа Манолова.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *