Новини

Държавната търговска гимназия в Свищов отбеляза с богата програма 133 години от създаването на училището

В три поредни дни, изобилстващи от разнообразни инициативи, колективът и учениците на ПДТГ Димитър Хадживасилев отбелязаха патронния празник на своето училище.

Празничните изяви стартираха на 7 февруари, в Художествената галерия Николай Павлович“ – Свищов, с откриване на изложба, носеща името на ПДТГ Димитър Хадживасилев.

На 8 февруари, факелно шествие озари пътя от Професионалната държавна търговска гимназия до паметника на Дарителите, в центъра на града. С този жест ученици и учители се преклониха пред делото на своя патрон Димитър Хадживасилев, който през 1885 година прави дарение от 240 хил. лева, за създаване на държавно училище, в което да се преподава политическа икономия и с което поставя началото на икономическото образование у нас. На 9 февруари празничният ден започна с тържествен ритуал по вдигане на знамената на Република България, ЕС и ПДТГ „Димитър Хадживасилев“, след което всички присъстващи положиха цветя на бюста на Дарителя, в красивата сграда на училището. Представители на община Свищов бяха директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов и началник отдел „Образование“ Румяна Кузева, които връчиха и поздравителен адрес от името на кмета на Свищов Генчо Генчев.

След официалната част, учениците по професия „Организатор на туристическа агентска дейност“ бяха подготвили екскурзоводска беседа за гостите, чрез която демонстрираха знания и умения придобити по време на своето обучение. По същото време в училището бяха открити две други събития: Кръгла маса на тема: „Предизвикателствата пред малкия и среден бизнес“, с участие на настоящи и бъдещи предприемачи, организирана от учебно-тренировъчните фирми при ПДТГ, и Дебат – засягащ темата за равенството между половете, който насочи вниманието върху борбата срещу разликата в заплащането на мъжете и жените. За поредна година стартира и традиционния баскетболен турнир „За купата на Дарителя“, който се провежда в Спортен комплекс „Свищов“. Награждаването на победителите предстои от 14.00 часа, в залата на спортния комплекс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *