Зам.-шефката на Общинския съвет Калина Широкова гледа 120 хил. кокошки носачки край Дебелец | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Зам.-шефката на Общинския съвет Калина Широкова гледа 120 хил. кокошки носачки край Дебелец

Публикувана на: 09.02.2018г. 6954 прегледа

Бизнесдамата планира разширение на фермата си

 

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ КАЛИНА ШИРОКОВА РАЗРАБОТВА ФЕРМА ЗА КОКОШКИ НОСАЧКИ В БИВШАТА КОНСЕРВНА ФАБРИКА КРАЙ ДЕБЕЛЕЦ. Тук по времето на соца е било най-голямото у нас производство на яйчен прах. В момента Калина отглежда 120 хил. кокошки носачки, но ще увеличи капацитета до 200 хил.

Вече текат процедури и за разширение на птицефермата, която се намира в промишлената зона в югозападния край на градчето. „Досега обновихме старите халета, които не бяха в добро състояние и планираме изграждането на нови, което ще вдигне капацитета ни до 200 хил. кокошки. Отваряме и още работни места, които към момента са около 15.“, разказа още Широкова, която е и регистриран земеделски производител. В края на миналата година на церемония в НДК светският лъв лорд Евгени Минчев й връчи награда „Бизнес дама на годината“.

Доскоро производствената база, в която в момента е разположена птицефермата на Калина, е била собственост на датския концерн „Саново“. Датчаните влагат почти 1 млн. долара в бившата консервна фабрика „Труд“, която се простира на площ от почти 70 дка. Бизнесът им обаче не потръгва и те я продават на местната бизнесдама.

„Предприятието е една от емблемите на местната икономика от миналото, носител е даже на орден „Стара планина“, който бил връчен лично от Тодор Живков. Реликвата се пази, както и множество документи и инвентар, с които спокойно може да се отвори музей. Тук е било най-голямото производство у нас на яйчен прах. Амбициите ни са постепенно да върнем старата слава на консевната фабрика“, разказва Широкова. В момента птицефермата й прилича по-скоро на аптека, отколкото на място , в което се отглеждат птици. Всичко е автоматизирано и се използва много малко ръчен труд. Торът от животните, както и яйцата, преминават през специални транспортьори, опаковат се като и двете суровини намират широк пазар.

 

СТАРАТА СЛАВА НА КОНСЕРВНАТА ФАБРИКА „ТРУД”

 

ДО 1994 КОНСЕРВНАТА ФАБРИКА „ТРУД“, КОЯТО СЕ НАМИРА И В БЛИЗОСТ ДО СЛАДОЛЕДЕНАТА КОМПАНИЯ „ДЕНИ“, БИЛА СЪСОБСТВЕНОСТ МЕЖДУ ДАТЧАНИТЕ И МЕСТНИЯ КООПЕРАТИВЕН СЪЮЗ. През 1976 г. редом с консервите в Дебелец почват да се правят и сушени яйчни продукти. Фабриката става единствена у нас за такова производство и славата й се разнася в цяла Европа. Освен сушените яйчни продукти – меланж, жълтък, белтък и изсушени черупки за фураж, тук се прави прочутото „дълго яйце” – лакомство при самолетни полети. Постепенно от „Саново“ изкупуват кооперативния дял и стават едноличен собственик преди да продадат базата си.

Последният опит за възраждане на консервното производство е от 1998 година. Тогава заедно с местната кооперация са засадени 300 дка с домати и е направено последното доматено пюре в кутийки. Продукцията обаче се реализира трудно.

Назад във времето това предприятие е създадено през 1922 година от братя Станоеви и бившия емигрант Тодор Комаревски.

С. МАРИНОВ

loading...

Коментари за "Зам.-шефката на Общинския съвет Калина Широкова гледа 120 хил. кокошки носачки край Дебелец"

 • 09.02.2018 в 13:03

  Така е. Той тоталитаризма бил много лош. Някога моите баби носеха там месо и др. наща да ги затворят в метални кутии. Процедурата беше “ отиваме на вакуума“. Защо не кажат защо датчаните са се отказали? Защото нямало яйца. А какво е пречело на сегашната кооперация „Труд“ да стопанисва фабриката. Пречела е лакомията да си поделят готови пари. Преди 55-60 г. кооперацията присвои част от двора на дядо. Дори не знам дали са платили нещо. Сега построените складове са продадени и там има автосервиз

  Отговор
 • 09.02.2018 в 13:42

  демек има кокошарник :).

  Отговор
 • 09.02.2018 в 19:33

  Поредния алчен робовладелец и изедник на народа

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *