Времето

Вторник и сряда слаби превалявания, температурите остават около и над нормалните за сезона

През нощта ще има незначителна облачност. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между минус 3 и 0. За В. Търново се очаква минимална температура минус 2 гр. Преди и около обяд ще има незначителна до променлива облачност. Късно след обяд облачността ще се увеличи и през нощта срещу сряда ще завали дъжд и мокър сняг. През деня ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 6 и 9. За В. Търново се очаква максимална температура 9 гр. Атмосферното налягане ще се понижава.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 22.0 гр. през 2002 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 18.5 през 1985 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 17 минути и ще залезе в 17 часа и 46 минути. Фаза на Луната: две денонощия преди новолуние.

Сряда през по-голямата част от деня ще бъде облачно с превалявания от дъжд и мокър сняг. Вечерта от запад на изток облачността ще намалее. През по-голямата част от деня ще духа слаб вятър от североизток, късно след обяд и вечерта вятърът ще се ориентира от запад и ще бъде слаб до умерен. В четвъртък и петък ще има променлива облачност, с временни увеличения до значителна. Ще духа слаб вятър, в четвъртък от запад, в петък от изток. В събота и неделя ще преобладава незначителна до променлива облачност. Рано преди обяд около големите водоеми видимостта временно ще бъде намалена, на места до мъгла. Ще бъде почти тихо. В понеделник преди обяд ще има значителна облачност. След обяд от изток на запад облачността ще намалее до незначителна. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток.

През целия период времето ще се задържи с температури около и над средните за сезона. Минималните температури във вторник и в четвъртък ще бъдат между минус 5 и минус 2, през останалите дни от периода минималните температури ще бъдат между минус 1 и 2. Максималните температури в сряда ще бъдат между 2 и 5, през останалите дни от периода между 5 и 10.

Над западните и централни части на Стара планина във вторник ще има променлива до значителна облачност и вечерта над западните части на планината ще превали сняг. Ще духа умерен вятър от южната четвърт. Температурата на 1200 м ще се повиши до 3 – 4 гр. В сряда през по-голямата част от деня ще бъде облачно и мъгливо с превалявания от сняг. Вечерта облачността от запад на изток ще намалее. Ще духа умерен до силен вятър от запад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около минус 2. През останалите дни от периода ще преобладава време с променлива до значителна облачност. От четвъртък до неделя ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. В понеделник ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на 1200 м от четвъртък до понеделник ще бъде между минус 2 и 1. Температурите на 2000 м през целия период ще бъдат с 3-5 гр. по- ниски от тези на 1200 м.

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *