Горещи новиниНовини

Спешно се търсят доброволни кръводарители с кръвна група „АВ” и „В”

Кризисната нужда от дарители с кръвна група „АВ” възминка в края на миналата седмица. В един ден, за броени часове, с нужда от изключително рядката кръвна група „АВ” и кръвна група „В” се оказаха петима пациенти на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”, настатенин в ортопедия и вътрешните отделения на стационара.

Нуждата от кръв и производните и кръвни продукти е непрестанна, затова доброволни и безвъзмездни кръводарители са необходими ежедневно. Хората не осъзнават колко важно е кръводаряването, докато някой близък или самите те не изпаднат в беда и не са пряко нуждаещи се от кръвопреливания.

Желаещите да дарят доброволно и безвъзмездно кръв са добре дошли в ОТХ в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” всеки делничен ден, между 8:00 и 13:00 ч. Минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави /да не приемат медикаменти/, на възраст от 18 до 60 години, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и съгласно чл. 157 ал. 1 т. 2 от КТ и чл. 50 ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските имат право на 2 дни платен служебен отпуск

Близките на някои пациенти са готови да дарят кръв но не могат – приемат медикаменти заради хронични страдания, други са с високо кръвно налягане, а трети просто нямат необходимото минимално изискуемо тегло от 50 кг. Болните следва да разчитат на съпричастност и хуманност от напълно непознати хора, които да дарят кръв.

One thought on “Спешно се търсят доброволни кръводарители с кръвна група „АВ” и „В”

  • А защо не карат близките им да даряват кръв?
    Майка ми миналата година като бе в болницата дарявах кръв както и плащахме на 1 човек пред болницата да дари.
    Типично по български хората скатават да даряват 😉

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *