103 четения

20 ученици на Старопрестолната гимназия по икономика извоюваха студентски права в УНСС

20 ВЪЗПИТАНИЦИ НА СТАРОПРЕСТОЛНАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРИДОБИХА СТУДЕНТСКИ ПРАВА СЛЕД участието си в Националното състезание по икономикс, което се проведе в Университета за национално и световно стопанство. Според регламента на надпреварата всички, които успеят да постигнат оценка отличен 6,00, могат да станат студенти в УНСС.

Седем от учениците от Старопрестолната гимназия са все още само в 11 клас, но въпреки това те могат да разчитат на това, че вузът ще пази място за тях, докато завършат. Благодарение на отличното си представяне, студентски права придобиха единадесетокласниците Десислава Димитрова, Габриела Караосманова, Бояна Аврамова, Деница Кирвикова и Христо Василев от специалност „Оперативно счетоводство“, Бирджан Аначков от специалност „Банково дело“ и Лъчезар Димитров от специалност „Икономическа информатика“. Дванадесетокласниците, които се включиха в състезанието, бяха 13 и всички вече са студенти. Това са от специалност „Банково дело“ – Богомил Станчев, Ивона Иванова, Василена Златанова, Стефани Златкова и Йордан Димитров, от специалност „Икономическа информатика“ – Памела Николова, Димитър Иванов, Мартин Георгиев, Мирослав Димитров и Валентин Милков и от специалност „Оперативно счетоводство“ – Мариян Илиев, Александра Радославова и Александра Костадинова.

Търновските тийнейджъри са мерили сили с 440 свои връстници от цялата страна. Тази година в Националното състезание по икономикс са участвали рекорден брой момичета и момчета, поради което се е наложило състезанието да се проведе на два етапа. В продължение на три астрономически часа състезателите са решавали тестове по икономикс. През декември миналата година на състезанието по финанси и счетоводство други 13 ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика са получили оценка отличен 6,00 за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство.

От няколко години Асоциацията на икономическите училища в България дава приоритетна възможност на възпитаниците на средните професионални гимназии по икономика да продължат своето кариерно развитие в избраната от тях област. Все повече ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика се възползват от предложението и стават студенти, без да се явяват на кандидатстудентски изпити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *