Горнооряховската болница прави опити да привлече млади лекари с по-високи заплати

МЕДИЦИТЕ В ГОРНООРЯХОВСКАТА БОЛНИЦА МБАЛ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ” ВЕЧЕ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ СРЕДНО С 50 ЛВ. ПО-ВИСОКИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ. Увеличаването на работните им заплати става факт от началото на годината с повишаването на минималната работна заплата за страната. Така средното възнаграждение за горнооряховските лекари набъбна от 923 на 972 лв. Повишаване на доходите имат също медицинските сестри и санитарите.

МБАЛ „Св. Иван Рилски“ е сред малкото общински болници, чиито икономически показатели се подобряват за последните две години. Това обаче не е достатъчен мотив за добра прогноза по отношение на бъдещето на стационара.

„Огромен риск за болницата е възрастовата характеристика на медицинският персонал, тъй като в близките години тя ще се окаже пред кадрови дефицит. ЛИПСАТА НА КАДРИ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ЗАКРИВАНЕ НА ОТДЕЛЕНИЯ ИЛИ СТРУКТУРИ”, алармира д-р Иван Иванов, управител на лечебното заведение.

Броят на всички лица, които работят в болница е 283 души, от които 68 лекари, 134 медицински специалисти по здравни грижи и 80 човека немедицински персонал. Едва трима доктори са на възраст до 35 години.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.