Израел – страната, след която сме различни

Смята се, че на земята има две страни, след които човек е различен. Първата е Китай, а другата – Израел. В Китай си като на друга планета, докато в Израел си най-близо до Бог. Няма друго място, в което християнство, ислям и юдаизъм да са така преплетени. Едно от най-паметните места е Златната порта в Йерусалим, за която има различни истории. За християните през Златната порта е влязъл Иисус, яздейки бяло магаре. Юдеите пък все още чакат новия месия, който ще дойде през нея в Йерусалим, и първите, които стоят насреща му, ще тръгнат заедно с него. Заради това и най-скъпото гробище в света е разположено именно пред нея. Богати евреи от цял свят плащат милиони долари, за да бъдат погребани точно тук.

СПОРЕД МНОЗИНА НАЙ-ЛЕСНИЯТ, ЕВТИН И БЪРЗ НАЧИН ДА СЕ СТИГНЕ ДО ИЗРАЕЛ Е ПРЕЗ …ВАРНА. В началото на февруари хиляди евреи пристигат у нас, за да разпускат извън туристическия сезон и да се позабавляват в казината. Самолетите, които ги карат, логично не могат да ги чакат и междувременно циркулират почти празни. Съответно и цените са изключително ниски. В този сезон двупосочният билет от варненското летище е около 80 – 120 лв. Самият аеропорт в морската ни столица пък е доста по-удобен от софийския. Допълнително улеснение е, че колата спокойно може да се остави на просторен паркинг точно до входа на терминала, а цената за това е десетина лева на ден. Полетът до летище „Бен Гурион” (наречено на първия президент на страната) в Тел Авив е малко над 2 часа. Преди Освобождението от турско робсто титлата „хаджия” е била на огромна почит, тъй като малцина са имали физическа и финансова възможност да пътуват по 5-6 месеца на кон до Божи гроб в Йерусалим.

 

Тел Авив
Тел Авив

ТЕЛ АВИВ – РИО НА БЛИЗКИЯ ИЗТОК

 

ОЩЕ НА ЛЕТИЩЕТО В ТЕЛ АВИВ СЕ СБЛЪСКВАМЕ С ЖЕСТОКИТЕ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ, А ПОЧТИ НЯВСЯКЪДЕ ЛИЧИ ПОЧЕРКЪТ НА СМЯТАНАТА ЗА НАЙ-ЕЛИТНА ТАЙНА СЛУЖБА В СВЕТА – МОСАД. Задължително се издава входна виза, а това се случва след щателна проверка, за която няма езикова бариера, тъй като се попълва и кратка анкета с бланки на всеки познат в света език. Една от уловките е например въпросът: „Кой ви подрежда багажа?”. В случай че посочим друг освен себе си, рискуваме часове разпити и щателно претърсване, защото „някой друг” например би могъл да постави без наше знание химическо вещество или взрив. В Израел е интегрирана най-добрата в света система за лицево разпознаване с датчици и камери навсякъде в страната. Ножове, саби и отвертки са недопустими, както и всичко режещо, боцкащо или течно. Най-удобният начин за придвижване от летището с оглед и на малките растояния в Израел е автомобилът под наем. Цената на нова „малолитражка” за 4 дни е около 120 лв. Допълнително таксуват за застраховка и навигация, която е най-необходимото нещо тук. Много малко автомобили тук се движат с дизел за сметка на електромобилите и бензина. Цената на А-95 обаче е доста солена и в зависимост от обекта варира между 3 и 4 лв. за литър. Навсякъде пише, че официалните езици в Израел са иврит (староеврейски) и арабски. Неофициално, почти навсякъде можете да се разберете на английски и абсолютно навсякъде на руски. Огромният брой руски групи туристи, те карат на доста места да се чувстваш като в някоя от бившите руски републики. Израел е единствената страна на света, в която всеки търговец произнася абсолютно правилно името на България, а българите сме симпатични и на арабите (палестинците), и на евреите, и на християните, че дори и на арменците. Пазарлъкът относно цената е нещо, което може да ни спести доста разходи. Местната валута е шекел, а курсът й спрямо лева е около 50 стотинки за 1 шекел. Еврото изобщо не е на почит, а ако се плаща с долари, закръглянето е в наш ущърб – все пак евреите са пословични търговци. Тел Авив е вторият по големина град в Израел и дълго време е изпълнявал ролята на столица. Има прекрасен крайбрежен булевард, дълъг почти 20 км, с романтична плажна ивица на Средиземно море. Въпреки че е само началото на февруари, много хора се къпят в топлите му води. Яфо е старата част на Тел Авив и подслон на българските евреи, където е и едно от най-древните пристанища в света. Християните свързват Яфо с живота на свети Петър, на когото е посветена едноименната църква в града. Невероятно красиво място е крайбрежният булевард на Тел Авив, който е проектиран от архитекта на ивицата Копакабана в Рио.

Стоките в Израел не са по българския джоб
Стоките в Израел не са по българския джоб

Тук лесно може да се намери апартамент под наем, защото това е най-изгодно. Задължително жилището трябва да има уреди и посуда, тъй като цените по заведенията са баснословни. Наливна бира в ресторант е около 17 – 20 български лева. Основното ястие е около 50 лв., а салатата – 35 – 40 лв. Така най-добрият вариант е да си приготвяме храната сами, а с продукти да се снабдяваме от близките магазини. Даже и така е скъпо, като се има предвид, че един хляб е около 10 лв., бурканче от 75 г нескафе е около 6-7 лв., а кроасан – минимум 5 лв. Израел е една от най-скъпите държави в света. Цените в израелските квартали и магазини са твърди и почти не подлежат на пазарлък. Приема се плащане с карти.

Задължителна дестинация в града са и множеството небостъргачи в новата част, сред които се откроява „Азриели център”. За изкачване с високоскоростни асансьори до 5 етаж, където има панорамен ресторант, цената е 10 лв. Още 20 лв. струва паркирането в подножието на големия търговски център, разположен точно срещу кметството на Тел Авив.

 

МЕРКИТЕ ЗА СИГУРНОСТ ТУК СА ПОСЛОВИЧНИ

 

НАВСЯКЪДЕ СЕ ВИЖДАТ ВЪОРЪЖЕНИ И С БРОНЕЖИЛЕТКИ МЪЖЕ И ЖЕНИ. Изобщо не бива и да си помисляме да се правим на тарикати или да демонстрираме провокативно поведение. За нормалния европеец е леко стресиращо да бъде съзерцаван продължително от някой с небрежна стойка, тениска и автомат в ръце. Всеки военен или полицай има право да те спре (ако нещо не го кефиш), да ти поиска документите и да те поразпитва за каквото си поиска. Населението на Израел е колкото това на България или малко над 8,2 милиона, но пък там правенето и отглеждането на деца явно е национален спорт. Около 80% са евреи, 20% араби. Въпреки че по новините постоянно говорят за мирни планове, по тези земи мир, меко казано, е невъзможен. Омразата е толкова силна, че когато евреите празнуват национален празник, арабите ги дразнят, като кичат колите и балконите си с немски знамена, за да им припомнят безумията на Хитлер.

(Следва)

2 thoughts on “Израел – страната, след която сме различни

  • 13.02.2018 в 16:40
    Permalink

    За тези 120 лева за 4 дни и „малолитражка“ се оставя депозит от €1000 , ех,как забравихме да кажем

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.